Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Március 10. 08:24, szerda | Helyi
Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Közfeladatot ellátó személynek minősülnek az út- és a kezelői ellenőrök

Közfeladatot ellátó személynek minősülnek az út- és a kezelői ellenőrök

Március 1-jétől közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút útellenőrei és kezelői ellenőrei. Aki munkájuk során bántalmazza őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Magyar Közút 2019-ben készített egy belső, reprezentatív felmérést, melyet 1480 utakon dolgozó közutas szakember töltött ki. Eszerint a szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 főt sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket. A válaszokból kiderült, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is. Továbbá minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Március elsejétől azonban következményekkel járhat, ha valaki az útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt munkája során erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, illetve bántalmazza, hiszen az utak biztonságáért dolgozó szakemberek a Büntető Törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személyként büntetőjogi védelemben részesülnek. A társaság bízik benne, hogy az újabb lépéssel sikerülhet visszaszorítani a verbális és fizikai bántalmazások számát, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörnyezet fenntartásához és az útellenőrök, kezelői ellenőrök által végzett egyéb tevékenységek, például illegális szemétlerakás vagy közútkezelői hozzájárulás nélküli tevékenységek visszaszorításában is hatékonyabban léphetnek fel a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.

2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi

Mit kezdjünk veszteségeinkkel?

Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.