Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Október 28. 09:40, szerda | Helyi

Koszorúzás a városban - az 1956-os forradalom mártírjaira emlékeztek

Koszorúzás a városban - az 1956-os forradalom mártírjaira emlékeztek

Az 1956-os, október 26-i mosonmagyaróvári eseményekre emlékeztek és a sortűz álodzatai előtt tisztelegtek hétfőn. A megemlékezések mellett, a város több pontján koszorúkat helyzetek el a résztvevők.

Első állomásként a Bolyai János Általános Iskolához látogattak el a résztvevők. Itt található Gulyás Lajos egykori levéli református lelkész emléktáblája. Gulyás Lajos az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz utáni megtorlás egyik áldozata volt. Az emléktáblánál Csáfordy Julianna református lelkész mondott megemlékező beszédet.Koszorúkkal és főhajtással tisztelegtek az egykori lelkipásztor előtt, majd a Karolina Kórház és Rendelőintézethez sétáltak a résztvevők, itt látták el ugyanis az október 26-i sortűz sebesültjeit. Az épületen elhelyezett emléktáblánál a Mosonmagyaróvári 56’os Egyesület elnöke, Gábor Józsefné mondta el emlékező szavait. Bertalan István kórházigazgatóval, valamint Szabóné Molnár Ildikó aljegyzővel elhelyezték a tisztelet koszorúit, ezután pedig átsétáltak az egyetemhez, ahol Dr. Kalmár Sándor egyetemi docens, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alelnöke mondott megemlékező beszédet, aki felidézte, mi történt 1956 október 26-án. Az akadémisták az iskolásokkal és a gyári munkásokkal elindultak, hogy levegyék a vörös csillagot a pártházról. Ekkor még sikerrel jártak, ezután azonban a későbbi tragédia helyszínére, a határőr laktanyához vonult a békés tömeg. Az egyetemnél is elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd a Polgármesteri Hivatal előtt, Kiss Miklós evangélikus esperes mondott beszédet,majd utolsó állomásként a magyaróvári temetőhöz vonultak a résztvevők, ahol szintén megemlékezést tartottak és megkoszorúzták a tömegsír helyén emelt obeliszket, valamint az 56’os áldozatok emléktáblát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.