Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 10. 07:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Koronavírus: csak a gyanús eseteknél kell mikrobiológiai vizsgálatot végezni

Koronavírus: csak a gyanús eseteknél kell mikrobiológiai vizsgálatot végezni

Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni - közölte Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség.

Hangsúlyozták: egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha a súlyos, akut légúti fertőzésben - láz, köhögés, fulladás - szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. Gyanúsnak tekintik az akut légúti fertőzés esetén azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek - tették hozzá.

Közölték: a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik.

Címkék: koronavírus, labor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.