Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2019. Január 08. 19:23, kedd | Helyi
Forrás: GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Korcsolyázás, csúszkálás - csak óvatosan!

Az időjárási előrejelzések alapján a következő napokban már tartósan fagypont alá süllyed a hőmérséklet az országban.

Az egyre hidegebbre forduló idő csábítja a téli sportokat, a korcsolyázást kedvelőket a lassan befagyó vízfelületekre.

Fontos tudni azonban, hogy csak a több napon át tartó, folyamatosan mínusz 10-15 fokos, tartós hideg hizlalja majd a szabad vizek jegét megfelelő vastagságúra, 12-15 centiméteresre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy szabad vizeken a korcsolyázásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Ha nincs ilyen kijelölt terület, akkor tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni!

A kijelölt helyen sem árt az óvatosság, így csak akkor menjünk a jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. A 12-15 cm-es jégvastagságnál már biztonságban érezhetjük magunkat. Azonban a jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Fontos tanácsok:

Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán) ruhákat válasszunk. (Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk. )

A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát. A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, rianások megjelenése, vagy a jégfelület süllyedése. Ekkor még a beszakadás elkerülhető.

Ha beszakad a jég alattunk, akkor azonnal feküdjünk hasra minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé. Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe. Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és segítséget kérni. Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni.

A segítségnyújtásnál tartsuk szem előtt az alábbiakat:

A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat. Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a bajba jutottnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek.

Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni. A közismert segélykérő telefonszámon - 112 - kérjenek segítséget.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 10:35, kedd | Helyi

A héten ismét légi kémiai védekezés várható a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen.

2019. Június 25. 10:16, kedd | Helyi

Családi lovasterápiás programok Mosonmagyaróváron

A 2018/19-es tanévben ismét a MOL ALAPÍTVÁNY GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAMJÁNAK segítségével valósulhatott meg a DANILÓ SPORTEGYESÜLET két lovas és művészetterápiás programsorozata.

2019. Június 24. 15:17, hétfő | Helyi

Koszorúzási felhívás

A Szent László-napi megemlékezésre és koszorúzásra 2019. június 30-án, vasárnap 17 órai kezdettel kerül sor a magyaróvári Szent László szobornál.

2019. Június 24. 15:08, hétfő | Helyi

Tájékoztató útépítési munkálatokról Mosonmagyaróvár területén

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. értesíti a lakosságot, hogy Mosonmagyaróváron útépítési munkák zajlanak több helyen. 2019. június 24-étől az alábbi utcák előkészületi munkái kezdődnek: