Városlista
2022. január 24, hétfő - Timót

Hírek

2012. Április 04. 14:15, szerda | Belföld
Forrás: STOP / Premier

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Alstom. A Franciaországban most bemutatott új szélturbina 100 méter magas, 30 méter mély alapokon áll, annak érdekében, hogy megtartsa a turbina 1.500 tonnás össztömegét.

A lapátok 150 méter átmérőjű kört írnak le, ami közel ötszöröse a budapesti óriáskerék átmérőjének.

Az Alstom által kifejlesztett "világrekorder" szélturbina 6 MW teljesítményű, ami 5.000 háztartás villamos áram igényét elégíti ki. A kifejezetten tengeri használatra kifejlesztett óriás szélturbinából 500 darabot terveznek telepíteni Franciaország partjai mellé egy nagyszabású állami projekt részeként.

A francia kormány 2011 júliusában hirdetett pályázatot, egy 3 GW összteljesítményű tengeri szélturbina park építésére. A világ legnagyobb turbinalapátjaival rendelkező Haliade 150 elnevezésű szélturbinát erre a pályázatra fejlesztette az Alstom. Az óriás szélerőművet a franciaországi Le Carnet városában tesztelik a vállalat szakemberei. A tesztek lezárást követően a 2. turbinát 2012 őszén a belga partok közelében már a tengerre telepítik. Ezt 500 darab gigantikus turbina követi majd a tervek szerint.

Premier / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 24. 06:00, hétfő | Belföld

Újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt

A legfontosabb feladat a betegek biztonságba helyezése után a budapesti sürgősségi ellátás újraszervezése és a rekonstrukció azonnali elindítása

2022. Január 24. 05:00, hétfő | Belföld

Hideg idővel indul a hét

Napos, de hideg idővel kezdődik a hét. Helyenként mínusz 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet és többfelé napközben is mínuszok lesznek. A következő napokban mérséklődik a hideg, viszont jellemzően borús lesz az ég.

2022. Január 23. 17:10, vasárnap | Belföld

Ismét megdobálták a rendőröket az illegális migránsok – VIDEÓ

A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.

2022. Január 23. 14:03, vasárnap | Belföld

Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár címeket szombaton a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Zene Házában tartott díjátadó gálán.