Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 14. 08:35, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Ökológiai fejlesztés az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben

Ökológiai fejlesztés az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben

Közel 13 milliárdos fejlesztés indul az Alsó-Szigetközben, a Mosoni-Duna és a Lajta térségben, a beruházások 2014 végéig fejeződnek be.

A Szigetköz mentett oldali és a hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai továbbfejlesztésére közel 6,3 milliárd, a Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációra több mint 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) az Új Széchenyi Terv keretében - ismertették a projekt nyitó rendezvényén csütörtökön, Győrben.
Németh József, az ÉDUVIZIG megbízott igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a természetes folyamatok és az emberi beavatkozások következtében a korábbi természetes állapotok megváltoztak a térségben, a talajvíz szintje lecsökkent, a mellékágak és csatornák kiszáradtak, a vizes élőhelyek területi kiterjedése fokozatosan visszaszorult, a növény- és állatvilág fajgazdagsága csökkent. A beruházások célja, hogy a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat megállítsa, és pozitív irányba terelje.


A Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszerének ökológiai továbbfejlesztését a Szabadics Zrt., a Közgép Zrt. és a KÖTIVIÉP B Kft. konzorciuma kivitelezi.
A beavatkozásoktól Németh József kifejtette: a Felső-Szigetközben jól működő hullámtéri vízpótló rendszert akarják Alsó-Szigetköz ágrendszerére kiterjeszteni megelőzve ezzel a további romlását. Az alsó-szigetközi mentett oldalon a Nagy-Duna-meder süllyedése talajvízszint-csökkenést hozott, ezért van szükség vízpótlásra.
A térségben három ponton lesz vízátvezetés a hullámtér és a mentett oldal között. Emellett egyebek között hallépcsőket hoznak létre, amelyek biztosítják a mentett oldal és a Mosoni-Duna között az átjárhatóságot, ami a vízi élőlények szaporodásának fontos feltétele.
A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjának kivitelezője a szlovák Doprastav és S. A. és a Dömper Kft.-ből alakult DD konzorcium.
Németh József hangsúlyozta: a rehabilitációs program a térségi önkormányzatok kezdeményezésére jött létre. A projekt 14 községet és 2 várost, Győrt és Mosonmagyaróvárt érinti. A belterületeken a hordalék lerakódását akadályozó és az árvizeket levezető művek létesülnek a községekben, rendezik a partszakaszokat, ahol a későbbiekben sétányokat, kikötőket alakíthatnak ki.
Győrben átépítik a Mosoni-Duna és a Rába partszakaszait, és szűkítik a medret. Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű partot alakítanak ki. A külterületi beavatkozásokkal pedig hozzájárulnak a tájképi és az ökológiai értékek helyreállításához, továbbá a mezőgazdaság öntözővíz-igényének biztosításához.

Címkék: Lajta, szigetköz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.