Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kimutatták: nem ismerjük a hungarikumokat

Kimutatták: nem ismerjük a hungarikumokat

A magyarok több mint kétharmada három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni, a fiatalok fele pedig még hármat sem - derült ki a Magyar Ízek Alapítvány kutatásából. A kutatás rámutatott arra is, hogy a lakosság jelentős része jellemzően nem ismeri a gasztronómián túli hungarikumokat. Július 24-27. között éppen ezért rendezik meg a Budai Várban a Hungarikum Hétvégét.

A kutatást egy 500 fős mintán végezték, amelyben személyesen kérdezték meg a résztvevőket a Hungarikumokról. A feladat az volt, hogy mondjanak annyi hungarikumot, amennyit csak tudnak. A kutatók csak azokat a válaszokat vették figyelembe, azaz értékelték helyesnek, amelyek a Hungarikum Bizottság által összeállított, hivatalos hungarikum listán is rajta vannak.

A magyarok kétharmada 3 vagy annál kevesebb hungarikumot ismer.
A megkérdezettek 68%-a, három vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni a kutatás során és alig egynegyedük (22%) tud csak 5-nél több hungarikumot helyesen megnevezni. Tíz, vagy annál többet pedig csak a kutatásban megkérdezettek 10%-a tudott helyesen felsorolni. A legtöbbet említett hungarikum a pálinka és a Tokaji Aszú volt a kutatás alapján.

Kevés férfi tud sokat, sok nő tud kevesebbet.
A felmérésből az is kiderült, hogy valamivel több nő tud 3 vagy annál kevesebb hungarikumot helyesen felsorolni, viszont a több magyar büszkeséget felsorolók között magasabb a fárfiak aránya. A férfiak kis százalékban ugyan (14%) 10-nél több hungarikumot is meg tudtak nevezni, míg a nőknek csak 7%-a tudott helyesen 10 felett.

A fiatalok fele három hungarikumot sem ismer.
A 17 év alattiak 49%-a 3 hungarikumot sem tudott helyesen megnevezni, további 32%-uk pedig csak hármat. Összességében tehát elmondható, hogy a fiatalok 81%-a 3 vagy annál kevesebb magyar értéket tudott megnevezni, 10–nél többet pedig egyikük sem. Összefüggéseiben az látszik, hogy a 18 év felettiek már egyre több hungarikumot tudnak megnevezni helyesen, de a legjobban a 35 év felettiek vannak tisztában: átlagosan egyharmaduk tudott helyesen 5-nél több magyar értéket felsorolni.

„A kutatási eredmény igen meglepő volt. Ez az eredmény is megerősít bennünket abban, hogy meg kell rendezni a Hungarikum Hétvégét július 24-27. között, amely mind a 41 magyar büszkeséget bemutatja a Budai Várban” – reagált a kutatásra Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány alapítója.

A Hungarikum Hétvége egy kulturális és gasztronómiai fesztivál Magyarország nemzeti értékeinek bemutatására. A táncház módszertől a operettig, a 100 tagú cigányzenekartól a solymászatig, a halasi csipkétől a herendi és zsolnay porcelánig, a csabai kolbásztól a hízott libáig, a pálinkától a tokaji aszúig, a szikvízen és a kalocsai paprikán keresztül a karcagi birkapörköltig: minden ami szemnek, szájnak, fülnek ingere, megtalálható lesz a Budai Várban július 24-27. között.

A színpadi programok mellett számos helyen kóstolhatunk borokat és hungarikum étkeket, megismerkedhetünk a solymászat rejtelmeivel és divatbemutatók keretében láthatjuk majd a matyó és a kalocsai népművészet remekeit is. A rendezvény illeszkedik ahhoz a Földművelésügyi Minisztérium által is támogatott kampányhoz, amely a hungarikumokat mutatja be. A rendezvény fővédnöke Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter.

A rendezvényről további információ a www.magyarizek.hu és a www.facebok.com/magyarizek oldalakon található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során