Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást

Kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást

Kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást a következő több mint két évben - jelentette be az egészségügyi államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Szócska Miklós kifejtette: a 2,5 milliárd forintos keretből megvalósuló program egyebek mellett komoly képzési programokat, informatikai fejlesztéseket is jelent, amelyeknek köszönhetően a hétévesnél kisebb gyermekekről új, hatékonyabb módon fognak gondoskodni a jövőben.

A védőnők új módszertan alapján fogják ellátni a gyermekeket, továbbá a dokumentációjuk is változik. Az államtitkár elmondta, a jövőben a szakemberek nem papíron, hanem 21. századi technológiával, a saját táblagépük segítségével tölthetik fel a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztaltak.

Ennek kapcsán kitért arra: olyan jelzéseket kapott, hogy az alapellátás finanszírozásának emelése sok területen nem jelent meg a védőnők finanszírozásában. Szócska Miklós ezt komoly problémának nevezte, s kiemelte, hogy már dolgoznak a korrekción.

Az államtitkár ismét kiemelte, hogy 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz. Ennek keretében megpróbálják megfordítani Magyarország népegészségügyi trendjeit, amelyek miatt az ország több megbetegedési lista élén áll. A koragyermekkori fejlesztés pedig komoly nemzeti programja az egészségügyi államtitkárságnak.

Fogarasi András, a program vezetője elmondta, hogy Magyarországon a gyermekek legalább öt százalékának volna szüksége koragyermekkori fejlesztésre, sokszor viszont hónapokat, éveket késlekedik a felismerés, nehezítve a megoldást is. Számos esetben az iskolaérettségi vizsgálaton derülnek csak ki olyan rendellenességek, amelyek egy-két éves korban felismerhetők lettek volna.

A szakember szerint ennek alapvető oka az, hogy a gyermekek nem jutnak el a szakemberekhez. Kiemelte, hogy sokszor a szülők sem tudják vagy nem akarják felismerni a bajt. Ezért a program során a gyermekeket ellátó védőnők, háziorvosok képzésén és az informatikai fejlesztéseken felül a gyermek-alapellátás szereplői közötti kommunikáció hatékonyságának javítására és a szülők oktatására is kiemelt figyelmet fordítanak majd.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke azt mondta: nagyon bízik abban, hogy ez a program hozzásegíti őket ahhoz, hogy a 3 év múlva százéves magyar védőnői szolgálat megújult, korszerű ellátással tudjon dolgozni a családok érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során