Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 31. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiderült mit kíván az IMF Magyarországtól

Kiderült mit kíván az IMF Magyarországtól

Három héten belül megszülethet a megállapodás az IMF-el, miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját – írja a Magyar Nemzet.

A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy hazánk részére 10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a valutaalap két évig. Azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után alakuló kormány – ha folytatni kívánná az együttműködést a nemzetközi szervezettel – ismét legitimálja a paktumot.

A valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF csupán annyit kér, a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. A valutaalapot kevésbé érdekli Simor András jegybankelnök fizetése vagy az, hogy mire esküsznek fel a Magyar Nemzeti Bank vezetői, csupán annyit kér, a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét.

Mivel a bankadót kivéve az idén kifutnak a különadók, ezért 2013-tól csak a pénzintézeteket sújtó különadót kellene a kormánynak megszüntetnie. Nem sérelmezik az egykulcsos adót, azonban az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kell venni a sarkalatos jogszabályokból, vagyis úgy kell módosítani, hogy elegendő legyen a törvény megváltoztatásához a parlament minősített többségének a döntése a jelenlegi kétharmados szavazataránnyal szemben.

Eközben a Magyar Nemzet kiderítette, hogy Brüsszelben nem lesznek újabb feltételei az IMF-tárgyalások megkezdésének, bár az Európai Bizottság magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint „jogilag lehetetlen találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy a jövőben milyen témákban indíthat majd elméletileg a bizottság jogsértési eljárást”.

A kabinet átadta az Európai Bizottságnak a két folyamatban lévő kiemelt kötelezettségszegési eljárás ügyében készített hivatalos válaszát. A bírák nyugdíjazásának és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügye mellett választ küldtek a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos bizottsági vizsgálatra is. A kormány szerint már nincs akadálya, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére