Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 28. 20:16, péntek | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Kibővül a használt sütőolaj gyűjtési program

Kibővül a használt sütőolaj gyűjtési program

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a H-bio Kft.-vel közösen egy új környezetvédelmi projektet indít régiónkban.

A projekt lényege a háztartási használt sütőolaj-begyűjtés fontosságának megismertetése a lakossággal és természetesen egy begyűjtő hálózat kiépítése. Az ehhez szükséges eszközöket a projektpartnerek biztosítják.


A többszöri sütés folyamán a sütőolajban, zsírban olyan elváltozások jönnek létre, melyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak. Továbbá olyan bomlástermékek képződnek, amelyek egy része káros lehet az egészségre, hisz a túlhevülés miatt a használt étolaj rákkeltő anyagokat fog tartalmazni.A közvetlen egészségkárosító hatásán túl a környezetre is károsító hatással bír, ha nem gondoskodunk megfelelő gyűjtéséről, kezeléséről. Így igen gyakran a lefolyókba kerül a további sütésre-főzésre alkalmatlan étolaj. Ezt megelőzendő korábban az AQUA Kft. indított házhoz menő begyűjtési rendszert, mely kiegészül 2020 márciusától 10 helyen Mosonmagyaróváron, továbbá 8 térségi településen (Darnózseli, Dunakiliti, Feketeerdő, Halászi, Hegyeshalom, Bezenye, Máriakálnok, Mosonudvar), szelektív gyűjtőszigeten külön gyűjtőedényben történő elhelyezés lehetőségével is. A Kft. a használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére erre a célra rendszeresített speciális zárt fém konténert helyez ki a Társulással egyeztetett helyeken. A lakosság ezekbe a konténerekbe zárt pet palackban tudja bedobni a keletkezett használt sütőolajat.Speciális tölcsér is kiosztásra kerül ill. megvásárolható lesz, mely kompatibilisen rácsavarható a 1,5 literes műanyag flakonokra, így az olaj könnyen betölthető. A tölcsérnek zárható teteje van. Ha megtelik a palack, a tölcsér helyére visszakerül a kupak, a tölcsér pedig egy új üres flakonra rakható fel.

A használt sütőolaj káros környezeti hatásai:A csatornahálózatba jutva erősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését, mert nagyságrendekkel több oxigén szükséges a lebontásához, mint egy átlagos háztartási szennyvíznek, így rontja a tisztítási technológia hatásfokát. Nagyobb mennyiségben pedig gátolja a tisztítást.A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozhatja a csővezetékek falára lerakódva.A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát.Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. Már 1-2 liter használt étolaj is halpusztulást okozhat az állóvizeknél! A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ezért a saját érdekünk és fontos hogy:Ne dobjuk a kukába, ne öntsük ki a talajra, a lefolyóba vagy a WC-be! Ne etessük vele a háziállatokat és ne öntsük a komposztra! De akkor mit tegyünk vele? A káros anyagból hasznos anyag lehet. Ehhez azonban össze kell gyűjteni.

Mire figyeljünk oda a gyűjtésnél?
Nem szükséges megszűrni, a morzsa nyugodtan belemehet.Más szennyező anyag, egyéb ételmaradék ne kerüljön a használt olajba/zsírba! A kihelyezett gyűjtőedénybe csak használt sütőolajat /zsírt öntsünk! Motorolajat és egyéb szintetikus olajakat semmiképpen se! Vigyázzunk a gyűjtőedény és környéke tisztaságára, gondosan helyezzük vissza mindig a tetejét! Hívjuk fel családtagjaink, barátaink,szomszédaink figyelmét arra, hogy a gyűjtés közös érdekünk! Amások által kiöntött olaj a mi földünket, vizünket károsítja, a szennyvizünk tisztítását nehezíti, költségét növeli.

A szemléletformálást az iskolákbanis megkezdjük. Szeretnénk, ha a diákok megtanulnák, hogy a használt olaj egy nagyon kényes hulladék, amely a környezetbe kikerülve nagyon káros, összegyűjtve viszont 100%-banújrahasznosítható. A programra jelentkezett iskolák között versenyt hirdettünk és jutalmat kapnak.


Mosonmagyaróvári használtolaj gyűjtő helyszíneka következő szelektív szigetek mellett találhatók: (1) Duna lakópark (Attila-Götz u.), (2) Lomb u., (3) Móra ltp. 1. körudvar, (4) Manninger ltp., (5) Kormos ltp. 9., (6) Károly u. Reál mellett, (7) Erkel 27. Kínai bolt, (8) Széchenyi ltp. Tesco, (9) Mediterrán lakópark bekötőút, (10) Kühne pálya.


Térségi települések: Darnózseli, Dunakiliti, Feketeerdő, Halászi, Hegyeshalom, Bezenye, Máriakálnok, Mosonudvar.

Címkék: mosonmagyaróvár, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.