Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Kevesebbet költünk - csökkentek a kiskereskedelmi árak

Kevesebbet költünk - csökkentek a kiskereskedelmi árak

A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – idén júliusban 1,3 százalékkal, az első hét hónapban 0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.


Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben júliusban 700 milliárd, az első hét hónapban 4278 milliárd forint forgalom realizálódott.A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első hét hónapban.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 1,8 százalékkal csökkent, az első hét hónapban lényegében stagnált. A forgalom jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek júliusban 2 százalékkal, az élelmiszer-, ital, dohányáru szaküzletek 0,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. júliusban kismértékben, 0,3 százalékkal mérséklődött, az első hét hónapban lényegében nem változott. Júliusban csökkent a forgalom volumene a textil-, ruházati és lábbeli-, a gyógyszer, gyógyászati termék és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben, míg a többi üzlettípusban bővült a forgalom volumene.

A legdinamikusabban a csomagküldő áruházak tudták eladásaikat növelni, folytatódott a forgalom bővülése az illatszer-, továbbá a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene 2011. júliusban 2 százalékkal, az első hét hónapban 0,8 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi volumene 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,3, az üzemanyagkutaké 1,6 százalékkal nőtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban átlagosan egyaránt 0,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10 tagállamban pedig csökkenést mutatnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 07:36, szerda | Belföld

Orbán Viktor: múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak - jelentette ki a miniszterelnök kedden Felcsúton Zsohár Melinda és Oláh János Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyvének bemutatóján.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.