Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 27. 07:53, hétfő | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Corvina Étterem

Kerekasztal-beszélgetés a siketek és nagyothallók helyzetéről

Kerekasztal-beszélgetés a siketek és nagyothallók helyzetéről

A kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy bemutassa a hallássérültek foglalkoztatása terén eddig elért ered-ményeket a Mosonmagyaróvári Kistérségben.

Továbbá hogy rövid és hosszú távú megoldásokat találjon a hallássérültek foglalkoztatásának növelésére.

Vámos Imréné, a SINOSZ Mosonmagyaróvári Helyi Szervezetének elnöke bemutatta a SINOSZ helyi szervezetének működését. Elmondta, hogy koránt sem ismert a szervezet előtt valamennyi különböző mértékben hallásában sérült személy, így számukra segítséget sem tudnak adni. Sajnálatát fejezte ki, hogy a rendezvény iránt a helyi munkáltatók nem mutattak érdeklődést, a rendezvényre meghívott 12 helyi cég közül egyedül a Nolato Magyarország Kft. vett részt a kerekasztal-beszélgetésen.

A fogyatékossággal élők helyi, mosonmagyaróvári foglalkoztatásával kapcsolatban jó példaként dr. Meleg Norbert, a Nolato Magyarország Kft. gazdasági igazgatója ismertette a Nolato Kft-nél működő gyakorlatot. Elmondta, hogy a Nolato alapvető szellemiségének és gondolkodásának alapját képezi a társadalmi elkötelezettség és szerepvállalás, melynek természetes része a megváltozott munkaképessé-gű emberekkel kapcsolatos viselkedés, azok egyenrangú félként kezelése, alkalmazása és értékes munkatársként való kezelése.

A Nolato 2011 augusztusában új részleget hozott létre a megváltozott munkaképességű dolgozók fog-lalkoztatására, melynek vezetésére is fogyatékkal élő munkatársat választott. A gyártóegység területét szakértők segítségével akadálymentesítették, valamint zaj- és rezgésmentes környezetet hoztak létre. A fizikai feltételek biztosítása mellett info-kommunikációs akadálymentesítés is történt a Nolato Kft-nél. A fogyatékkal élők információhoz jutását jeltolmácsolással, felolvasással, szükség esetén Braille-nyomatokkal tudja biztosítani a vállalat, amelynél belső tájékoztatás, valamint érzékenyítő tréning szervezésével gondoskodtak arról is, hogy a vezetőség és az alkalmazottak felkészüljenek a fogyatékos munkatársak befogadására. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató részleg létrejötte óta mindenki számára bebizonyosodott, hogy a megváltozott munkaképességű emberek teljesen egyenér-tékű munkavállalók, tevékenységük kimondottan értékes a vállalat számára.

Az elkötelezett munkaerőt kereső cégek számára a megváltozott munkaképességű és azon belül a hal-lássérült emberek terén jelentős munkaerő tartalékkal rendelkezik az ország. A folyamatosan fejlődő Nolato ezen a téren megtalálta megbízható munkaerő utánpótlásának egyik lehetőségét. A jelenleg mintegy 500 főt foglalkoztató cégnél ma 31 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik elkötelezetten és megbízhatóan. A csoport indításakor 1 termék gyártását tervezte a cég, ma 13 termé-ket gyárt a megváltozott munkaképességű emberekből létrehozott csoport. A részleg nagyon jó haté-konysággal és megbízhatósággal dolgozik a cégen belül, kapacitása tovább növelhető, igény esetén idővel akár a négyszerese is lehet. A Nolato vezetése nagyon elégedett a megváltozott munkaképessé-gű munkavállalókból álló csoport tevékenységével. Teljesítményük hatására azóta a cég más részlege-ibe is sokkal nagyobb arányban és nagyobb hajlandósággal vesznek fel megváltozott munkaképességű embert, akikben rendkívül lojális, megbízható munkatársakra találnak. A megváltozott munkaképessé-gű csoportban nagyon alacsony a fluktuáció.

Meleg Norbert hangsúlyozta: a munkáltatók azt hiszik, hogy a megváltozott munkaképességű dolgo-zókkal több problémájuk lesz. Ez azonban tévhit. A Nolato a pozitív példa arra, hogy nincs több gond a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal, mint másokkal. A Nolato vezetése csak pozitív hatását tapasztalta annak, hogy megváltoztatott munkaképességű csoportot hoztak létre a cégnél, ezzel a Nolato egyedülálló és példát mutató a magyar gazdaságban. Arra bíztatta a kerekasztal-beszélgetésben résztvevő szervezetek vezetőit, hogy törekedjenek arra, hogy a munkavállalókkal tár-gyalva megmutassák azok számára ennek a foglalkoztatási formának az előnyeit. Például el kellene érni a jogalkotóknál, hogy a siketeknek és nagyothallóknak a munkáltatók munkavédelmi eszközként adhassák és számolhassák el a hallókészüléket, hasonlóan, mint a számítógépes, monitoros munkahe-lyeken a szemüveget. Arra bíztatta a szervezeteket, hogy tervszerűen és kitartóan keressék a kapcsola-tot a munkáltatókkal, hogy egyre többen alkalmazzanak siketeket és más megváltozott munkaképessé-gű, vagy fogyatékkal élő embereket.

A Nolato 2012-ben tevékenységével elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely logó használatának jogát. Az elismerés is bizonyítja, hogy a Nolato Magyarország Kft., mint a társadalmi felelősségválla-lásra nagy hangsúlyt fektető vállalat, folyamatosan fejleszti a fogyatékos emberek toborzásával, fog-lalkoztatásával és megtartásával kapcsolatos gyakorlatát.
Magyar Balázs, a SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke beszámolt arról, hogy a SINOSZ-nak a megye három városában, Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban összesen 440 hallássérült tagja van, ami töredéke a siketek és nagyothallók valós számának. Tapasztalataik szerint ott vannak csak tagjaik, ahol városi szervezet működik. Az egyik legnagyobb gondnak azt látja, hogy a megváltozott munkaképességű, és így a hallássérült emberekről sem állnak rendelkezésre statisztikák, így nem tudják elérni a siketeket, nagyothallókat. Becslések szerint az országban 40-50.000 a súlyosan hallássérült emberek száma, akik mégsem keresik a kapcsolatot a SINOSZ-szal, a szervezetnek pedig nincsenek eszközei a hallássérültek megkeresésére. Információt személyiségi jogra hivatkozva az egészségügytől sem kapnak.
Jó hír, hogy a SINOSZ 550 milliós támogatást nyert el az EU-tól, amiből video jeltolmácsolási rend-szert fognak kiépíteni Magyarországon. Ennek köszönhetően a jövőben érintőképernyős kézi számító-gépeken, tableteken keresztül a legfontosabb ügyintézési pontokon mintegy videokonferenciaszerűen fog működni jeltolmácsolás az országban. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ebbe a hálózatba azok a megyék, ahol a jelnyelvi tolmácsolás nem a SINOSZ keretein belül működik – és ilyen Győr-Moson-Sopron megye is – ez a lehetőség első körben nem lesz elérhető.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.