Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 08. 15:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kényszerpályán a vasúti közlekedés Hegyeshalom és Rajka között

Kényszerpályán a vasúti közlekedés Hegyeshalom és Rajka között

Amíg korábban húsznál is több vonattal lehetett utazni naponta a Győr-Moson-Sorpon megyei Rajka és Mosonmagyaróvár között, a MÁV-Start internetes menetrendje szerint most csupán három közvetlen járat közlekedik a határtelepülésről a L

Pedig Rajkán több nemzetközi vonat is áthalad, és az állomáson percekig tartózkodik, felülni rájuk azonban mégsem lehet, köszönhetően a Bajnai-kabinet év eleji vasúti közlekedést érintő átszervezésének. A térségben élők szeretnék elérni, hogy az új kormány tegye lehetővé a településen áthaladó szerelvények személyszállításba való bevonását.

A rajkai állomáson is jól látható, hogy a pálya és a műszaki berendezések színvonala európai szintű, így fejlesztést nem igényel. A szerelvények 100 kilométer/órás sebességű, villamosított pályán haladnak, amely vasúti szempontból fővonalnak minősül.

Nagy István országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP:

"A kalauz is, meg az összes technikai személyzet ott van, csak éppen a fizetős, jegyet váltani szerető emberek nem ülhetnek fel a vonatra. Üresen jár a vonat. Ezért fordult hozzám Rajka polgármestere, a kistérségben lévő Hegyeshalom és Bezenye önkormányzata, és az ott élő emberek, hogy valamit kezdeményezzünk, hogy ez az abszurditás szűnjön meg."

"Köztudott, hogy az elmúlt kormány úgy döntött, hogy ezt a térséget ellehetetleníti a közlekedés szempontjából, és bezárásra ítélte a Hegyeshalom és Rajka közötti vonalszakaszt" - így Bazsó Lajos. Rajka polgármestere szerint állandó igény érkezik a kistérségben élők részéről a személyszállítás megfelelő helyreállításáért. De a vonatokra nemcsak munkába, iskolába, vagy éppen a kórházba járáshoz lenne szükség.

Bazsó Lajos polgármester, Rajka, független:

"Nem is tudom minősíteni, hogy milyen, amikor Budapestről Bécsen keresztül lehet csak Pozsonyba eljutni vonattal, nem beszélve arról, hogy a térségben jó néhányan élnek turizmusból, sok vendéglátóhely működik, és a bevétel egy részét a turistáktól várja, és vonaton korábban nagyon sokan érkeztek kerékpáros turisták, akik mostanra elfogytak."

A környező falvak vezetői és a térség országgyűlési képviselője is levelet írtak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy vizsgálja meg a további működtetés feltételeit. Völner Pál államtitkár szerint is helyre kell állítani a szocialista kormány döntése előtti állapotokat.

Völner Pál államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fidesz-KDNP:

"Hogy ez pontosan majd a személyszállítás finanszírozásának a megváltoztatásával jár, vagy kitalálunk egy olyan kategóriát, hogy az üzemi forgalomban résztvevő járatokon szállítsák el az utasokat, ezen dolgoznak most a minisztérium szakemberei, én remélem, hogy még az idei évben kitalálunk egy olyan modellt, ami még az idei évben alkalmazható lesz ebben a viszonylatban és a hasonló esetekben."

A rajkaiak a tárcának írt levelükben a menetrendre is javaslatot tettek: szerintük a mostani három járat mellett három reggeli és egy déli vonatra volna mindenképpen szükség, és ugyanennyi kellene Mosonmagyaróvár felől is, visszafelé.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.