Városlista
2021. december 1, szerda - Elza

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Az átlagosnál kevesebb fűszerpaprikára számítanak Kalocsa környékén a nyár végi szárazság miatt.

A nehézségek ellenére a szakemberek ugyanakkor jó minőségű termésre számítanak. Magyarország évek óta behozatalra szorul őrölt paprikából, a hiányzó mennyiséget a távol-keleti országokból kell importálni.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika ültetvényeken csak a nagyobb területen gazdálkodók tudtak öntözni. Ezeken a földeken nincs gond a terméssel, de a kisebb termelőknél a csapadék hiánya jelentős termelés kiesést okozott. A meleg miatt viszont az érés az átlaghoz képest két héttel előrébb tart.

Nemcsak a csapadék hiánya, de különböző betegségek is gondot okoztak Kalocsán, ami érzékenyebb fajták esetében akár 50-60 százalékos hozamcsökkenést is okozhatott. Szaknyelvi kifejezéssel élve elaprósodott a termés, a paprikák kicsik maradtak.

A minőségre idén nem lehet panasz, az első mérések szerint mind a festék, mind a szárazanyag tartalom megfelelő A Magyarországon termelt fűszerpaprika mintegy 40 százalékát őrlik meg, a többit egyéb formában dolgozzák fel, elsősorban különböző ételízesítőket készítenek belőle. Őrölt paprikából évek óta behozatalra szorulunk, a hiányzó mennyiséget távol-keleti országokból szerezzük be. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 18:17, szerda | Belföld

Véletlenül elsütötte a fegyverét egy rendőr

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól azt a rendőrt,

2021. December 01. 17:03, szerda | Belföld

Év végéig még kitölthető az online zöld kérdőív

December végéig még van lehetőség részt venni hazánk klíma- és természetvédelmi témájú online felmérésében, a kitöltés határideje ugyanis egy hónappal meghosszabbodik

2021. December 01. 13:03, szerda | Belföld

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú írásbelikre

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

2021. December 01. 10:58, szerda | Belföld

Már meg lehet venni a 2022-es éves autópálya-matricákat

Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése, a vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén,