Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Július 16. 21:52, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Újranyitó kisiskolák: őszi becsengetés Lipóton állami támogatással

Újranyitó kisiskolák: őszi becsengetés Lipóton állami támogatással

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának pályázatán, amelyet a kisiskolák újraindításáért írtak ki, az elnyerhető támogatást egy somogyi, egy szabolcsi, egy Győr-Moson-Soproni, valamint egy borsodi tel

Jelenleg 163 olyan település van, ahol ugyan 2003-2010 között volt általános iskolai feladatot ellátó hely, a 2010/2011-es tanévben viszont már nem. A 2009/2010-es tanév adatai alapján 560 intézményben tanult 176 főnél kevesebb gyermek, amely a törvényben meghatározott átlaglétszámot jelenti. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, a pályázat első hivatalos körében annak tulajdonítható a támogatást megnyerő iskolák alacsony száma, hogy egy iskola újraindításához mindenképp szükség van a fenntartó önkormányzat segítségére a többletköltségek fedezése miatt. Ez azonban sok helyen nem vállalható.
Összesen 176 iskolára került lakat az elmúlt években, most négy intézmény nyerte el a támogatást az újraindításhoz, ez összesen körülbelül száz gyereket érint Somogy, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében. "A kisiskolák nem színvonaltalan iskolák, bizonyított, hogy az összevontan működő évfolyamok differenciált pedagógiai munkát igényelnek. Ez nagyon sok önállóságra, és együttműködésre készteti a gyerekeket, hiszen a pedagógus egyszerre csak egy évfolyammal tud foglalkozni" - érvelt Hoffman Rózsa a kisiskolák létjogosultsága mellett.
A négy újraindított intézmény mellett további 24 olyan iskolát választottak ki, amelyeket segítség nélkül a megszűnés veszélye fenyegetne. Ezek közül 11 a Dunántúlon, 13 pedig a keleti országrészben van. Gloviczki Zoltán elmondta, átlagosan 5-10 millió forintot jelent a támogatás, amelyet főként az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a pedagógusbérek pótlására fordítanak az intézmények. "A jelenlegi körülmények között az 1100 fő alatti települések kisiskoláiban, ahol az évfolyamok létszáma az országos átlag alatt van, ez az összeg nagyon nagy segítséget jelent" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd hozzátette az intézkedés így sem jelent hosszú távú megoldást, az majd az új közoktatási törvénytől várható. "A készülő közoktatási törvény szerint az alsó négy évfolyam indítása nem gazdaságossági szempontok alapján történik meg. Az társadalompolitikai aspektusokat vesz majd figyelembe" - jelentette ki Gloviczki Zoltán.
Hoffman Rózsa az iskolák finanszírozási nehézségei kapcsán elmondta, körülbelül nyolcvan intézményt vesznek át az egyházak. Az államtitkár kiemelte, ezeknek az iskoláknak az aránya így is csupán nyolc százalékot jelent majd, ami a magyar neveléstörténetet tekintve nem magas, hiszen a negyvenes évek végén az iskolák 60 százalékát tartotta fenn valamely egyház. Hoffman Rózsa megjegyezte, valóban vannak települések, ahol az egyetlen iskola került egyházi fennhatóság alá, senkit nem fognak azonban rákényszeríteni, hogy olyan vallást gyakoroljon, amely ellentétes a hitével. "Az elsődleges szempont, hogy az ezeken a településeken élő gyerekeknek is biztosítsuk a tanulás lehetőségét" - hangsúlyozta az államtitkár.
A kisiskolák megőrzésének apropóján a nemzeti tanévnyitónak idén egy újraindult kisiskolának helyet adó település, Lipót nyújt otthont augusztus 28-án.
(http://www.edupress.hu/)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.