Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 02. 15:23, péntek | PR

Jön a nyár, ellenőriztesd az autóklímát!

Jön a nyár, ellenőriztesd az autóklímát!

A klímatöltés fontosságával általában tisztában vagyunk, de azt nem tudja mindenki, hogy a klímatöltés mellett milyen feladatokkal jár az autó klímaberendezésének karbantartása. Megmutatjuk mire figyelj – egész évben!

Nemsokára megjönnek a meleg nyári napok, így felkerül a tennivalók listájára a klímatöltés megrendelése is. Ez azonban nem az egyetlen feladat, amit el kell végezni a klímaberendezések optimális működéséhez szükséges megfelelő karbantartáshoz. Íme egy rövid lista, amire jó, ha figyelsz.

Klímatöltés

Kezdjük azzal, hogy miért van szükség a klímatöltésre. A klímarendszer gázzal működik, ami biztosítja a rendszer hatékony és pontos működését – ameddig elegendő gáz van a rendszerben. A rendszer használatának természetes velejárója, hogy a hűtőközeg nagyjából egyötöde elpárolog. Ez nem jelenti azt, hogy a berendezés megáll, ugyanakkor hatásfoka jelentősen lecsökken.

A klíma töltését ezért évente, de maximum 15 ezer kilométerenként ellenőrizni kell és szükség szerint elvégezni a rendszer újratöltését.

Fontos azt is tudni, hogy a klíma optimális működéséhez néhány naponta be kell kapcsolni a berendezést. A nagyjából folyamatos használat biztosítja, hogy a csövek ne száradjanak, sérüljenek, így a klímagáz vesztesége is csökkenthető.

Szűrőcsere

A szűrőcsere fontosságát nem nagyon kell bizonygatni. A szűrő az, aminek segítségével a klímaberendezés megfogja a levegőben lebegő port, vírus és baktériumszemcséket, polleneket, így a szűrő felülete időnként telítődik. Már nem képes ellátni a feladatát, sőt, rosszabb esetben a korábban kiszűrt részecskéket is visszaáramoltatja a jármű belsejébe. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a szűrő cseréjéről is rendszeres időközönként gondoskodjunk ügyelve arra, hogy például a sok virágporral érkező tavaszi időszakban ezt mindenképpen tegyük meg, mielőtt a pollenszezon beindul.

Klímatisztítás és fertőtlenítés

A klíma hűtő funkciójáért felelős lamellákkal ellátott csőkígyó szintén fertőzés forrása lehet, ha nem tartjuk tisztán és időnként nincs szakszerűen lefertőtlenítve. A nedves közeg melegágya lehet sokféle baktériumnak és fertőzésnek. A gond az, hogy ez a berendezés igen nehezen hozzáférhető helyen van, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni az alapos tisztítást és fertőtlenítést, hogy biztosítani lehessen a klíma optimális és egészségre ártalmatlan működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.