Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Július 16. 00:00, kedd | Helyi

Jó hír a horgászoknak! – A parlament elfogadta a halvédelmi törvényt

Jó hír a horgászoknak! – A parlament elfogadta a halvédelmi törvényt

Az új jogszabály megalkotásának elsődleges célja a halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, valamint a halgazdálkodás újraszabályozása.

A horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja.

A jelenlegi szabályozással ellentétben az új törvénytervezet szigorúan szabályozza és korlátozza a természetes vizeken folyó halászatot, de biztosítja a helyi piacok halellátását és a halászati hagyományok megőrzését. A halászati őrzés fejlesztésével, valamint a természetes vizekből származó haltermékek forgalmazásának szabályozásával elérhető, hogy csökkenjen az illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő természetes-vízi halak mennyisége.

A törvény célja, hogy tovább növelje a horgászat lehetőségeit: több hal legyen a vizeinkben, egyszerűbb legyen horgászni és nagyobb teret kapjon az egyesületek szakmai tevékenysége. Bár fontos célkitűzés, hogy a horgászat lehetőségei bővüljenek, a szabályozásnak az egész társadalom igényeit kell szolgálnia. Ebbe beletartozik a mintegy 1500 hobbi halász hozzáférése a vizekhez, a halászati hagyományok ápolása, a lakosság legális úton történő halellátása a természetes-vízi halfogásból, valamint az idegenhonos halfajok szelektív halászata.

A természetes vizeken átalakul a halászat szerepe. Fő feladata a halállomány szelekciós halászata, emellett biztosítja, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. A készülő törvény korlátozza a halászatot, de ezzel tisztább viszonyokat teremt, ami hosszú távon kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá teszi a természeti erőforrással való felelős gazdálkodást.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.