Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Augusztus 01. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: mti

Jelentős átalakításokat terveznek a felsőoktatási intézmények struktúrájában

Jelentős átalakításokat terveznek a felsőoktatási intézmények struktúrájában

A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara a győri SZIE részeként működne tovább...

Végleges döntés augusztus végén várható - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Palkovics László azt mondta: jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), amelynek az átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját "nem sikerült jól végrehajtani", emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki.
A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább - mondta az államtitkár.
Palkovics László szólt arról is, hogy a budapesti állatorvos-tudományi kar kiválhat a gödöllői Szent István Egyetemből, és önálló egyetemként működhet tovább. Az önállósodás lehetőségét az teremti meg, hogy az állatorvosi képzés hallgatóinak 60 százaléka már ma is külföldi hallgató, és az intézmény költségvetésének 80 százaléka saját bevételből származik. A létrejövő önálló egyetem tehát fenntartható lenne - tette hozzá.
Palkovics László ismertetése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszeripari karai a gödöllői Szent István Egyetem részeként működhetnek tovább.
Az államtitkár beszélt a szolnoki és a kecskeméti főiskola lehetséges összeolvasztásáról is, amelyet a szolnoki hallgatói létszám csökkenne és a kecskeméti képzések erősödése indokol.
Hasonlóan érvelt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonása mellett, mondván, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent. Az összevonás célja egy erős egyetem létrehozása lenne a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.
Az intézményi átalakításokat előkésztő munka hetekkel ezelőtt megkezdődött, a következő hetekben összegzik a vizsgálatok eredményeit, végleges döntés pedig augusztus végén várható - mondta az államtitkár.

MTI 2015. július 30., csütörtök 13:51


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.