Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Július 11. 06:50, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

„Isten vigyázza álmotok, diáktársaink!” Fehér rózsák a Delaware folyóban, mécsesek az iskolánál

„Isten vigyázza álmotok, diáktársaink!” Fehér rózsák a Delaware folyóban, mécsesek az iskolánál

Győr megyében és Philadelphiában is a hajóbalesetben elhunyt fiatal áldozatokra emlékeztek diáktársaik, pedagógusok és hozzátartozók. Az amerikai város tisztségviselői és egyházi vezetők mellett Szombati Béla magyar nagykövet is csatl

A szertartás végén koszorúkat és virágokat dobtak a vízbe, és egy pár fehér galambot engedtek el. Az amerikai hatóságok pénteken találták meg a balesetben eltűnt 20 éves fiatalember és 16 éves lány holttestét.
A kétéltű városnéző vízibuszba, amelyen egy 15 fős magyar diákcsoport is utazott, szerdán kora délután ütközött bele egy uszály, miután a vízibusz műszaki hiba miatt a Delaware folyón vesztegelt. A vízibusz többi utasát sikerült kimenteni, a két magyar fiatal azonban eltűnt.

Több százan emlékeztek néma főhajtással és gyertyagyújtással szombat este Mosonmagyaróváron a Kossuth-gimnázium előtt a Philadelphiában történt tragikus hajóbaleset két áldozatára.

A megemlékezésen egyetlen rövid beszéd hangzott el; Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója idézte fel a két fiatal emlékét, s mondta ki: a döbbenet, a fájdalom és a harag kavarog a hátramaradottakban, hiszen két fiatalember karrierjét törte ketté egy véletlen baleset. Ezután körülbelül húsz percig gyászzene szólt, majd az emlékezők virágokat helyeztek el a szerencsétlenség két áldozatának képénél, az iskolafalnál.

Hansági Károly, a csoportot szervező mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója a két eltűnt magyar fiatalról korábban a szülők kérésére csak annyit közölt, hogy a lány a gimnázium diákja volt, a fiú pedig korábban járt az iskolába.

Azt elmondta: a csapat több tagja is jelezte, hogy szeretne mielőbb hazautazni, s nem várja ki tervezett kintlétük végét. Mosonmagyaróváron a két eltűnt helyi fiatal holtteste megtalálásának hírére kitűzték a fekete zászlót péntek délután az önkormányzat és iskolájuk épületére péntek este.

- Sokként ért minket. Én egyszerűen azóta rosszul vagyok, fáj a gyomrom, minden bajom van. Ma is úgy voltam munkában, hogy a hányinger kerülgetett, egész nap rajta jár az agyam. Rá gondolok egész nap - mondta a mosonmagyaróvári megemlékezés után Birsa Attila.

- Igazából mindenre gondoltunk, csak erre nem. Pont ez volt a nagy álma, hogy ő kijusson Philadelphiába, Amerikába, aztán mégis így kellett végeznie, hát szerintem ez, leírhatatlan. Pláne azoknak, akik ott vannak még, csoporttársak - emlékezett a gyász pillanataiban Lelfler Péter.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.