Városlista
2021. szeptember 18, szombat - Diána

Hírek

2021. Július 29. 12:58, csütörtök | Helyi

Ismét szúnyoggyérítés lesz Mosonmagyaróváron

Ismét szúnyoggyérítés lesz Mosonmagyaróváron

Ismét szúnyoggyérítést végeznek a szakemberek Mosonmagyaróváron. Augusztus 2-án, hétfőn légi kémiai védekezésre, míg augusztus 3-án, kedden földi kémiai védekezésre kerül sor a napnyugta utáni időszakban.

Magyarország Kormánya elrendelte az ország területén történő csípőszúnyogok gyérítését, melynek koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató-ság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg. A szakértők által meghatározott terüle-teken a lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történik. Egyes területeken a népegészségügyi hatóság külön engedélyével légi kémiai szúnyogirtás is történhet. A biológiai gyérítés során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással. A földi kémiai irtás során felhasznált készít-mény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyi-ségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, ember-re nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban meg-ülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó ke-zelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rend-szeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 17. 12:33, péntek | Helyi

Háromszáz millió forintos fejlesztés a vízi sporttelepen

A városfejlesztés aktuális kérdései címmel Árvay István polgármester tartott előadást, a Városvédő Egyesület nyilvános programján. A Flesch Központba várták az érdeklődőket, ahol szó volt a vízitelep fejlesztéséről is.

2021. Szeptember 16. 11:58, csütörtök | Helyi

Körözés alatt álltak, elfogták őket a rendőrök

A rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében öt férfit fogtak el, közülök kettőt Mosonmagyaróváron.

2021. Szeptember 15. 08:31, szerda | Helyi

Junior Prima Díjat vehetett át Rujder Vivien

Hat fiatal művészt díjaztak Junior Prima Díjjal színház- és filmművészeti kategóriában szeptember 14-én. A díjazottak között szerepel a mosonmagyaróvári Rujder Vivien is.

2021. Szeptember 14. 10:25, kedd | Helyi

Négy településen lesz ivartalanítási akció, a Magyar Falu Programnak köszönhetően

Az 5000 lakosnál kevesebbet számláló települések pályázhattak ivartalanítási akció finanszírozására a Magyar Falu Program keretében. Térségünkben négy település vesz részt a programban.