Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 22. 14:49, vasárnap | Belföld

Ipari centrum épülhetne Miskolcon

Ipari centrum épülhetne Miskolcon

Úttörő jellegű tevékenységet végez egy űrtechnológiával foglalkozó cég mind Magyarországon, mind a közeli országokban.

Űripari technológiák készítésével foglalkoznak, de a fejlesztésre is szeretnének koncentrálni. Jelenleg külföldi megrendelésekből tartja fent magát a vállalat, rövid távon pedig egy űripari centrumot szeretnének kiépíteni Miskolcon. Állami segítség nélkül viszont nem tudnak előrelépni.

A társaság egy sikeres kísérlettel hívta fel magára a figyelmet. Most a Sentinel-2, európai műhold építési projektből veszi ki a részét. Bár lenne más megrendelés is, az állami támogatások híján képtelen belevágni a vállalkozásba. Pedig a cég egyik fő termékének számító fémhab iránt Németországból, Oroszországból de még az USA-ból is érkezne megrendelés. Egyelőre azonban nem találtak k f finanszírozási forrást a magyar államnál, sőt a már szakmailag befejezett projektből is sok millió forinttal tartozik nekik a finanszírozó – fejti ki Bárczy Tamás a vállalkozás ügyvezetője.

A kísérletek miatt felállt egy labor, épült egy kis szériás gyártásra is alkalmas berendezés, és többféle prototípus is elkészült. A prototípusok még nem piacképesek, így a jelenlegi fejlesztéseket két cég finanszírozza saját erőből. A tavaly februári űrkísérlet kifejezetten jó eredményeket produkált - fogalmazott Bárczy Tamás. A FOCUS-projekt (Foam Casting and Utilization in Space) keretében végzett habosítási kísérlet fő célja egy speciális habgenerátor kifejlesztése volt, amellyel többféle pórusos szerkezetet, így fémhabot is elő lehet állítani. A külső héjjal rendelkező, belül nagy szilárdságú fémhabbal töltött szerkezet felhasználása pedig igen széles körű lehet. Az ISS fedélzetén végzett tesztek vizes habos kísérletek voltak, azonban a hab-előállítási technológia ugyanaz volt, mint a földi fémhab esetében.

Pedig a cég sikeres, hiszen a Sentinel-2 mellett, még idén elindulna egy másik űripari projekt is, amelyben ugyancsak egy műhold alkatrészeit tervezheti és gyárthatja a magyar cég. A jelenlegi vevő elégedett a vállalat munkáival, mert a következő megrendelést is tőlük kaphatja a társaság. Ezért is fáradoznak űripari centrum létesítésén, de még az új városvezetéssel sem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

A cég folyamatosan növekszik, egy ideje már a Miskolci Egyetemen bérelt labort is kinőtték. Itt másfél éve igyekeznek megegyezést elérni a bővítésről − sikertelenül. A társaság az új Széchenyi terv telephely-fejlesztési pályázatán is indult, jelenleg elbírálás alatt áll a jelentkezés. Amennyiben kedvező döntés születik, a cég távozhat az egyetemről, de terveik szerint továbbra is Miskolcon maradnának. Sőt az alvállalkozók közül is számosan települhetnének Miskolcra. Ma már körülbelül 20 magyar cég dolgozik be a társaságnak, pedig nehéz volt találni olyan vállalatokat, amelyek akarnak és képesek űripari beszállítóvá válni; a többség nem vállalja, hogy kis szériás, nehezen előállítható darabokat készítsen. Pedig az űripar folyamatosan fejlődő iparág, ami a válság alatt is évi 20 százalékkal nőtt − mondta a cégvezető. A magyar cégek bekapcsolódásához azonban állami segítségre volna szükség - írja a Napi Gazdaság.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űripar, techológia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -