Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 12. 15:25, hétfő | Helyi
Forrás: Aqua Kft.

Interjú Leitner Lászlóval, az AQUA Szolgáltató Kft. - ismételten megválasztott - ügyvezetőjével

Interjú Leitner Lászlóval, az AQUA Szolgáltató Kft. - ismételten megválasztott - ügyvezetőjével

Az AQUA Szolgáltató Kft. célja továbbra is a minőségi szolgáltatás.

Nehezebb körülmények között is helyt állnak
Sikerekben gazdag időszakot tudhat maga mögött Leitner László, a mosonmagyaróvári AQUA Szolgáltató Kft. ügyvezetője, akinek nevéhez többek között az AQUA jelentős területi- és szolgáltatási fejlődése, valamint az egészséges szigetközi víz palackozásának megkezdése fűződik. Leitner Lászlónak a közelmúltban egy újabb ciklusra bizalmat szavazott a szolgáltató cég tulajdonosi bizottsága, így ügyvezetőként továbbra is ő vezeti a viziközmű-szolgáltató céget. A régi-új ügyvezetőt az AQUA helyzetéről és terveiről kérdeztük.


- Mit tart az elmúlt ciklus legnagyobb eredményének?
- Szolgáltatásaink fejlesztése és jelentős területi növekedésünk mellett azt, hogy az AQUA Szolgáltató Kft. azon kevés víziközmű-szolgáltató cég közé tartozik, amely hiánypótlás nélkül, a vagyonkezelési szerződések időpontjáig megkapta a működési engedélyét. A célunk továbbra is az, hogy önálló, önkormányzatok tulajdonában álló cégként betöltsük Mosonmagyaróvár és a kistérség víziközmű-szolgáltató szerepét, megfeleljünk a Víziközmű Törvényben és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletekben szereplő valamennyi előírásnak.


- A cégnek meg kell felelnie a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal felé fennálló statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségnek és az ez alapján kihirdetett víziközmű-szolgáltatási díjon kell üzemelnie a jövőben. Nehezen teljesíthető feladat ez?
- A rezsicsökkentési program alapján a víziközmű-szolgáltatási díjak csökkentek, a költségeink viszont növekedtek. Ez komoly feladatot ró ránk, de ezzel együtt is meg kell valósítanunk célkitűzéseinket. Mindent megteszünk, hogy a szűkös gazdálkodás ellenére, ha lassabban is, de folytathassuk a korábbi években megkezdett jelentős fejlesztéseket. Az AQUA jelenlegi egyéb árbevételei közül az ivóvíz palackozást a tulajdonos akaratának megfelelően a későbbiekben különálló cégként kell működtetni, ez a szétválás még idén megtörténik.


- Melyek lesznek a legfontosabb fejlesztések a jövőben?
- A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep felújításának szakmai átvétele után a bezenyei szennyvíztisztító telep felújítása következik. Észak-Szigetközben a lakosság számának gyors növekedése miatt átfogó (hidraulikai) kapacitás vizsgálatokat kell elvégeztetnünk. A teljes üzemeltetési területünkön végre kell hajtani a szennyvízátemelő felújítási programot. A Közép-Szigetköz csatornahálózati hibáit javítani, több helyen pedig a szennyvíz nyomóvezetéket és az acél ivóvízvezeték nyomóvezetéket is cserélni kell a térségben. Jelentős feladatok várnak ránk Jánossomorja térségében is, ahol többek között a szennyvíztelep iszapkezelését kell befejeznünk, valamint a nyomóvezeték cserével és a vízhálózat átalakításával is foglalkoznunk kell. Sok feladatot adnak ezeken felül Mosonmagyaróvár, Levél és Hegyeshalom területén az útépítésekhez kapcsolódó víziközmű-cserék – hogy csak párat említsek a ránk váró feladatok közül.


- Az újabb bevételi források keresése és költségek további csökkentése mellett mit tehetnek még az AQUA gazdasági stabilitásáért?
- Pár hónapja egy külső tanácsadó céggel elkezdtük a társaság hatékonyságának felmérését. Normarendszert állítottunk fel és vezettünk be, további kitörési pontokat kerestünk és keresünk, melyekhez megvan, vagy megszerezhető munkavállalóink szakmai képzettsége. A közmű szolgáltatások területén tapasztalható gyorsuló kormányzati szerepvállalás ismeretében azonban ezen a területen az elkövetkező időszakban folyamatos egyeztetéseket kell végeznünk.


- Változik-e, ha igen, milyen irányban az AQUA Kft. szellemisége?
- A társaságnak eddig is és ezután is a minőségi szolgáltatás, biztonságos üzemeltetés, az értékek átadása, és a felelősség a jövő generációjáért is a szellemisége. Ez nem változik. Nyilván ismerjük a kormányzati törekvéseket, s anyagi helyzetünk sem ad lehetőséget ugyanolyan gyors ütemben való fejlesztésre, mint eddig, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb állapotba juttassuk el víziközmű-rendszereinket, s a hozzátartozó működtetést. Ez az erőforrásaink felhasználásánál jelent változást, azaz a felelősség még inkább növekedett.


- Az AQUA egyik meghatározó rendezvénye az egészséges vízfogyasztásról szóló Friss Fesztivál. Számíthatunk-e ezen a téren további fejlődésre?
- Az egyik legfontosabb célunk, hogy a vízivás kultúráját más országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevezessük a gasztronómiába. A Friss Fesztivál programjai ezért mindig összekapcsolódtak a minőségi gasztronómiai ötletekkel. Ezen a téren idén is jelentős lépést teszünk előre. Az idei programsorozat célja egyben a hídépítés is, rendezvényünk a pozsonyi Magyar Héttel kapcsolódik össze. A Friss Fesztivál idén négy napos lesz, és Pünkösdkor, a Pünkösd jegyében fog telni. Értékes kikapcsolódásként és feltöltődésként ajánlom minden érdeklődő számára.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.