Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Július 29. 10:16, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Indul a parlagfűszezon! Tavaly 17 milliós bírságot szabtak ki megyénkben

Indul a parlagfűszezon! Tavaly 17 milliós bírságot szabtak ki megyénkben

Augusztus második felére várják a parlagfű teljes virágzását Győr-Moson-Sopron megyében.

Tavaly 38 esetben kellett bírságot kiszabni 22 hektárnyi területen, ahol a földtulajdonos nem kaszálta le a növényt.

A megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője úgy véli, a szükséges agrármunkák elvégzése után a térség jobb helyzetben lesz, mint az ország déli, vagy keleti része, és kevesebb lesz a parlagfűvel érintett terület nagysága, mint a tavalyi évben. Hogy a nehezen megközelíthető területeken is felderítsék a parlagfüves parcellákat, a megyében eddig egyedülállóan légi felderítést végeznek majd azért, hogy az elhanyagolt részeket is ellenőrizzék a parlagfű mennyiségét.

 

Pongrácz Attila igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság:

"Ahogy halad előre a vegetáció, és nem kaszálják le, akkor augusztus második felére ember nagyságú lesz, és több tízezer, százezer magot is képez. Nem beszélve arról, hogyha az ember így meglöki, akkor szabály szerint füstöl, és úgy megy a parlagfűnek a virágpora. Ez a virágpor a legnagyobb probléma, utána meg, ha hagyják elfajulni a magot a növényen, akkor elszórja ezt az iszonyatosan sokmennyiségű magot, és ez a sok mag nagyon sokáig megőrzi a csíraképességét a földben, és onnan nem lehet kiszedni, az ott marad, akár évtizedekig is, várva azt a pillanatot, amikor kihajthat."

"A tarlóhántásokat az aratás után elvégezték, olyan nagy parlagfű-fertőzéssel pillanatnyilag nem találkozunk, a megye ilyen szempontból valamennyire jobb helyzetben van, mint az ország keleti, vagy déli vidékei. A kapáskultúrák, a kukorica és a napraforgó úgy néz ki, hogy ott a gyomirtások valamivel jobban sikerültek, ugye, hát ez igazából kritikus majd augusztus második felében lesz, amikor a parlagfű már akkora nagyságot ér el, hogy akár ember nagyságú is legyen. Az elmúlt évben Győr-Moson-Sopron megyét illetően összesen 38 esetben kellett bírságot kiszabni, ez mintegy 22 hektár területet érintett összesen. Ugye, ezt nem egy blokkban kell elképzelni, hanem nagyon sokban, és kiszabtak a kollégáim közel 10,5 millió forint bírságot, valamint azokban az esetekben, ahol a felszólítások ellenére a földhasználók nem végezték el a kaszálást, és nem irtották el a parlagfüvet, ott közérdekű védekezést 89 esetben kellett elrendelni. Ez körülbelül 33 hektáron valósult meg, ami mintegy 6,2 millió forintba került, ilyenkor a közérdekű védekezést természetesen át van hárítva arra a felhasználóra, mivel helyette végezték el ezt a feladatot, ezt az összeget neki kell kifizetni."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.