Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Szeptember 18. 09:10, kedd | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Indul a fűtési szezon, még nem késő ellenőriztetni a tüzelőberendezéseket!

Indul a fűtési szezon, még nem késő ellenőriztetni a tüzelőberendezéseket!

A hét közepétől jelentős lehűléssel és esővel érkezik meg az igazi ősz, így ajánlatos felkészülni a fűtési szezonra.

Nem szabad megfeledkeznünk a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények használatának tűzvédelmi és biztonságtechnikai szabályairól sem, hiszen a hőtermelő berendezések által okozott tűzesetek nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető.

Még a fűtési szezonban sem késő átvizsgáltatni a berendezéseket, mivel a gázfűtéses lakásokban a visszaáramló légnemű égéstermék is tragédiát okozhat. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért célszerű használat előtt szakemberrel átvizsgáltatni őket.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a kereskedelemben kapható szén-monoxid érzékelő felszerelése önmagában nem helyettesíti a baleset-megelőzést szolgáló karbantartási és felülvizsgálati munkálatokat.

A használat során elengedhetetlen a berendezések kifogástalan állapota, de fontos az is, hogy körültekintően használják őket. A fűtőberendezés és az égésterméket elvezető cső közelében ne tároljunk éghető anyagokat (pl. ne szárítsanak ruhát) és ne legyen azok közelében éghető falburkolat, hiszen a fűtőberendezések műszaki meghibásodásán túl, a készülékek hibás használata, hőátadás, kipattanó szikra miatt tűz keletkezhet.
A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés begyújtásához ne használjunk tűz vagy robbanásveszélyes éghető folyadékot. A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső tüzet okozhat. A füstcsövet 1,5 méterenként - de legalább egy helyen - fémbilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni és a kéménybe hézagmentesen csatlakoztatni. A koromzsák- és tisztítóajtót tartsuk folyamatosan zárt állapotban.
A padlástérben a kémény legalább egy méteres környezetében éghető anyagot ne tároljunk.
Az égésterméket, izzó parazsat ne öntsük műanyag szemetes edénybe, mert az megolvadhat és kigyulladhat. A széntüzelésű berendezést használók figyeljenek arra, hogy a szenet nedves állapotban ne tárolják be, mert öngyulladásra hajlamos.
Ugyancsak figyelembe veendők a helyiségek légellátását, légáramlási viszonyát módosító tényezők (pl. a nyílászárók utólagos szigetelése, fokozott légzárásúra cserélése, szagelszívók, ventillátorok beépítése), melyek befolyásolva a levegő utánpótlását, a gázfogyasztó berendezés működési zavarát, ezáltal az égéstermékben a mérgező szén-monoxid arányának növekedését, a helyiségben való felhalmozódását okozhatják. Az új technológiájú nyílászárók korlátozottan engedik be a levegőt a lakásba, pedig a folyamatos levegő-utánpótlás nagyon fontos, hiszen egy köbméter gáz biztonságos elégetéséhez kb. 10 köbméter levegő szükséges. A szellőző nyílások eltakarása épp ezért tilos, a megfelelő szellőzést biztosítani kell.
A szabályok betartása különösen azokban az esetekben fontos, ahol az év folyamán az épületen nyílászárót vagy gázkészüléket cseréltek, páraelszívót építettek be a gázszolgáltató és a kéményseprő vállalkozó szakvéleménye nélkül. Veszélyt jelent továbbá, ha a gázkészülékek és a fogyasztói rendszer időszakos felülvizsgálata elmarad, valamint az évek óta használaton kívüli kéményt felülvizsgálat nélküli újból üzembe helyezik.
A fűtés biztonsága érdekében a felülvizsgálatokat minden esetben szakemberrel végeztessék el (épületgépész tervező, jogosult felülvizsgáló és kéményseprő szakember).
Gázüzemű fűtőberendezést csak olyan kéményhez szabad csatlakoztatni, amely megfelelő minősítéssel rendelkezik.
A PB gázzal üzemelő berendezést és pb-gázpalackot kétszintesnél magasabb panelszerkezetű lakóépületben, illetőleg talajszint alatti helyiségben elhelyezni nem szabad. Kizárólag ép, sérülésmentes gázpalackot használjunk, melynek szerelvényei megfelelő tömítéssel rendelkeznek. A tömítés megbízhatóságát szappanos vízzel, vagy borotvahabbal ellenőrizzük. A külön égéstermék elvezetővel nem rendelkező fűtőberendezést (az égési gázok az adott helyiség légterébe ürülnek) csak nagy körültekintéssel, intenzív szellőzéssel rendelkező helyiségben használjunk.
A fűtésrendszerek szabálytalan beépítése, üzemeltetése, a lakáshasználók és környezetük számára lappangó veszélyforrás. A balesetek elkerülése érdekében fontos a berendezések rendszeres ellenőrzése és a kémények évenkénti felülvizsgálata, tisztítása, ami szintén a tulajdonosok biztonságát szolgálja.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kereskedelemben kapható szén-monoxid érzékelő felszerelése önmagában nem helyettesíti azt a baleset-megelőzést szolgáló karbantartási és felülvizsgálati munkálatokat, melyeket csak a fent említett szakemberek végezhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.