Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 31. 13:07, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Imponáló diákmunka: akár az 1500-2000 forintos órabér is elérhető Ausztriában?

Imponáló diákmunka: akár az 1500-2000 forintos órabér is elérhető Ausztriában?

Akár az 1500-2000 forintos órabért is megkereshetik azok a nyugat-magyarországi diákok, akik az egyetem mellett az osztrák határ túloldalán vállalnak munkát. A május elsejei munkaerőpiac-nyitás óta egyre több Győr-Moson-Sopron és Vas meg

Akik itthon maradnak, és tanulás mellett hazai cégeknél dolgoznak, jó esetben havi 70-80 ezer forintot tudnak keresni, ha ugyan hozzájutnak a pénzükhöz.   

"170 főt tudhatunk a tagjaink között, a tagok jelentős része mosonmagyaróvári egyetemista" - mondta a mosonmagyaróvári Mobilitás Iskolaszövetkezet jogtanácsosa.

A diákmunka közvetítők hozzáteszik, a hallgatók igazán ilyenkor kezdenek el munkát keresni, bár sokan egész évben dolgoznak a tanulás mellett. Aki egyénileg vállal munkát, kiszolgáltatottabb helyzetben van, még akkor is, ha kötnek vele szerződést. A szerződésben mindenképpen ajánlott feltűntetni a munkaviszony időtartamát, hosszát, a próbaidőt, a munkabér összegét és az esetleges pluszjuttatásokat is. Ha a diák ezt elmulasztja, és esetleg többet dolgoztatják, vagy nem akarják kifizetni, aligha tud bármit is tenni.   

Troján Szabolcs jogtanácsos, Nyugat-magyarországi Mobilitás Iskolaszövetkezet,

Mosonmagyaróvár: "Az iskolaszövetkezet egy olyan sajátos jogi forma, melynek alapító tagjai között egy oktatási intézmény is szerepel, és lényegében ez a garancia arra, hogy mi a diákoknak az érdekeit és jogait tartjuk szem előtt, nem pedig adott esetben a megrendelőét, vagy más eseteket. Így, a mi konstrukciónkban teljeséggel kizárható a fekete, illetve a szürkemunkának a lehetősége."

A mosonmagyaróvári Kovács Dávid a Nyugat-magyarországi Mobilitás Iskolaszövetkezet segítségével helyezkedett el egy takarékszövetkezetnél, ahol a hitelek felvételénél vizsgált ingatlanfedezeteket ellenőrzi. 

"Ez olyan havi 70-80 ezer forintos bevételt jelent számomra, ami egyetem mellett nagyon jónak mondható" - mondja Kovács Ádám. Az egyetemista több diáktársa a május elsejei munkaerőpiac-nyitás óta már Ausztriában dolgozik.   

Kovács Ádám egyetemista, Mosonmagyaróvár: "Ha a német nyelvtudásom olyan makulátlan lenne, mint ahogy szeretném, akkor természetesen óriási lehetőség van az osztrák munkaerőpiacon is, egyelőre ez számomra még kiaknázatlan, de a többieknek remélem sikerülni fog elhelyezkedni."

Az iskolaszövetkezet több burgenlandi munkaközvetítővel is kapcsolatban áll, mert az érdeklődés egyre nagyobb a hallgatók körében a határon túli foglalkoztatást illetően.

Teschner Gergely elnök, Nyugat-magyarországi Mobilitás Iskolaszövetkezet, Mosonmagyaróvár:

"Főként mezőgazdasággal kapcsolatos munkákat keresünk, illetve a tárgyalásokat is ilyen irányban folytatjuk. Mindenképpen a képzési palettához hűek szeretnénk lenni, és szeretnénk, ha a diploma után valamiféle gyakorlatot is fel tudjanak, illetve referenciáét az idejáró hallgatók, mindenképpen nagyobb kereseti lehetőséget is biztosít ezen felül számukra, közel a dupláját meg tudják keresni óránként, ha külföldön vállalnak munkát."

Teschner Gergely szerint, akárcsak a hazai, úgy az osztrák cégeknél is fontos szempont a megbízhatóság, így a velük együttműködő diákoknak csak olyan álláshelyeket ajánlanak fel, amelyek biztos jövedelmet és rendezett körülményeket biztosítanak a számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.