Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Szeptember 14. 09:23, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Mire számíthatunk?

Illegális bevándorlás - Mire számíthatunk?

Minden eddiginél többen jöhetnek át a mai napon Szerbiából.

Holnap lépnek életbe azok a törvénymódosítások, melyeket a tömeges bevándorlás kezelésére hozott a Parlament. Mivel ezek magukba foglalják a határvédelem erősödését is, szünet nélkül érkeztek Szerbia felől migránsok egész éjjel, ugyanakkor már itt levők folyamatosan mentek tovább Ausztriába. Előrejelzések szerint hétfőn minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából.

Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este - derült ki az M1 tudósításából. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás.
Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.
A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal - jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot.
Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba. Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy 1500-2000-en érkeztek oda.

Mindeközben vasárnap este 11 órakor megkezdte működését a szentgotthárdi gyűjtőpont, az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg ide, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.
Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket.
Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint 400 ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár 600 ember is elhelyezhető benne.



Katonák és rendőrök a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én

Fotók: Mohai Balázs (MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.