Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Október 11. 17:00, vasárnap | Helyi

III. Nemzetközi Autós Találkozó - exkluzív tudósítás Halásziból

III. Nemzetközi Autós Találkozó - exkluzív tudósítás Halásziból

Harmadik alkalommal került megrendezésre Halásziban az a Márkafüggetlen Nemzetközi Autós találkozó, melynek legfőbb célja az autós közösség összefogása.

A jó hangulat az esős idő ellenére is garantált volt. A résztvevők megtekinthették azokat az autócsodákat, melyeket Európában is ritkaságként figyel a szakma.

De ne siessünk ennyire előre…

Kevesen tudják, hogy ezt a találkozót egy olyan társaság szervezi, akik márciustól október végéig folyamatosan járják nemcsak az ország, de a nemzetközi találkozók és versenyek színhelyeit is..

Hogy miért esett az év utolsó rendezvénye éppen a Mosonmagyaróvárhoz közeli Halászira, erről a szervezőt, Császár Attilát kérdeztük:

2004 óta szervezünk autós rendezvényeket szerte az országban, sőt már külföldön is. Ez alatt az idő alatt kialakult az a kör, aki figyel bennünket, keresi hol és merre vagyunk. És van egy olyan csapat is, aki folyamatosan jön is velünk rendezvényről rendezvényre.

Így került a képbe pár évvel ezelőtt Máté Peti barátom, aki meghívott ide és ezt a helyet javasolta egy legközelebbi autós találkozó lehetséges megszervezésére. Eljöttünk, megnéztük a helyszínt, felmértük a terep adottságait, s aztán elkezdtük a szervezést.

  • 2014. október 11. –én találkoztunk először az itteni közönséggel. Verőfényes napsütés, kiváló hangulat és rengeteg program várta az akkor ide érkezőket.

  • A második találkozót – idén májusban – a sors és az időjárás szeszélyeinek köszönhetően teljesen elmosta az eső, ami azon a napon olyan bőségesen szakadt ránk, hogy egy programot sem tudtunk megtartani.
  • És most itt a harmadik. Az időjárás most sem túl kegyes, de úgy gondolom, vannak ennél sokkal fontosabb dolgok, amiről beszélhetünk.

Például az, hogy miért is vagyunk ma itt?

Igen! Minden megszervezett találkozónk célja, hogy összefogjuk az autós közösséget! Legyen az egy régi autó vagy egy vadiúj felépítésű Ferrari, Mustang vagy Porshe, itt a helyük!

Teret szeretnénk adni azoknak a fiataloknak, akik a plázák parkolóiban próbálgatják a gyorsulás és a drift „fogásait”, de azok is kiélhetik itt magukat, akik a kipufogó-hangnyomás vagy autohifi-hangnyomás versenyre neveznének kortól, nemtől és márkától függetlenül.

Összetartó csapatokat, baráti társaságukat szeretnénk ezzel megmozgatni.


Autó-szépségversennyel is készültök, ahol közel 30 kategóriát hirdettetek. Ki és mi alapján ítéli oda a díjakat?

A zsűri több tagból áll. Amit igazán tudni kell róluk, hogy nagyon kritikusak. Minden nevezett autót precíz, szakmai szemek vizsgálnak át az adott kategóriáknak megfelelően.

Például nagyon fontos egy tuning autónál a felhasznált anyagok minősége, a kárpitozásnál a precíz illesztés, a fényezésnél a narancsos színek eltűntetése, a fóliázásnál a tökéletes munka.


Több korosztályt is vártok ide. Ennyi év tapasztalatai alapján mik azok a látványosságok, melyekkel minden érdeklődő figyelmét le tudjátok kötni?

Jó a kérdés. Fontos számunkra, hogy ne csak az igazi rajongóknak, hanem az egész családnak szervezzünk programot. Gondoltunk a gyerekekre, a férfiakra és külön programmal készültünk a női résztvevők számára is.

Délelőtti programok között szerepelt például a vakon vezetés. Az autó sofőrje kap egy sötét szemüveget, amin keresztül nem lát semmit. Mellé ül be egy navigátor, ő mondja az instrukciókat. A pálya héliumos lufikkal van kijelölve. Ez nagyon látványos.

De itt volt a MED ANGELS csapata is, akik egy SZEXI CAR WASH show-val gyönyörködtettek el bennünket.

A délutáni programok között pedig megtalálható az

  • Üdítő ivó verseny
  • Sör ivó verseny
  • Ordító verseny
  • Felni kitartó verseny
  • Kipufogó dB mérés (diesel,benzines kategóriák)
  • Hi-Fi hangnyomás verseny
  • Lufi fújó verseny

A lényeg azonban az autókon van. Sok olyan ritkaság látható ma itt, amelyek az utcai forgalomban nem fordulnak elő. Itt van mellettünk mindjárt például egy 500-as GT Mustang, és 3 méteren belül parkol egy F1-es modena Ferrari is.

S ahogy egy röpke pillantást vetettünk az autókra, máris kitűnt a résztvevők közül Dózsa Ferenc, a DF tuning atyja. Így rögtön neki is feltettünk pár kérdést:


Miért választották ma ezt a rendezvényt, hiszen biztosan bárhol máshol is lehetnétek most Európában?

Igen, köszönöm a kérdést. Elég régóta dolgozunk együtt Attilával. Ma az ő tiszteletére jöttünk ide.
Nagyon sok magyar és külföldi rendezvényre járunk. Itt Halásziban most vagyunk először.

Fel kell tennem a kérdést: Milyen autóval érkeztetek?

Ez egy 2013 Shelby Ford GT 500-as Mustang tuning változata. Ő az elmúlt időkben egy teljes átépítésen esett át: külső és belső átalakítások, amibe beletartozik az optika és a motor is. Rengeteg nemzetközi díjat nyertünk már vele. Ez egy nagyon erős autó.

Nemzetközi mezőnyben Magyarországon talán az egyetlen, ami a németországi Európa Tuning Show-n az idén részt vett. Ott az 5. helyezést érte el, de a fiatalabb kategóriában abszolút az első lett.

Ezen kívül több olyan szakmai vélemény is érkezett - többek között John D'Agostino, az amerikai autóépítés egyik élő legendájáé is -, miszerint ez a legszebb Mustang, amit valaha láttak. Idén lesz még egy megmérettetése: november végén az essen-i motorshow-n egyedüli magyarként kaptunk meghívást.


Hova lehet még fejleszteni egy ilyen autót vagy ez így most készen van? – kérdezem az egyre erősödő hangzavar közepén.

Az autó még nincs a teljesen kész állapotában. Egy-két apróság még van rajta, amin finomítanunk kell. Külsőleg azonban már nem nagyon fogunk változtatni rajta.

Pár adat az autóról (itt kérek kiigazítást, az adatokat a neten találtam):

  • 1790 kg
  • gyönyörű V8-as motor dübörög benne
  • hosszúak az áttételek, hatodikban, 130-nál alig 2000-et forog
  • egy amerikai szaklap kipróbálta, meddig tart az egyes: Hatvanig. Mérföldben.
  • a futómű stabilan tart, a futómű KW 3 cserélve van rajta, ami jöbb, mint a gyári
  • 900 lóerős ,
  • 2,5 mperc alatt gyorsul 100-ra

Ekkora kábulatnyi idő után visszatértünk Attilához, hogy tovább kérdezzük a babos-majori rendezvény jelenéről és jövőjéről.

Kb. 150-200 autó gyűlt ma itt össze. Tényleg nagyon jó a hangulat és a versenyek is sok embert szórakoztatnak. Ám beszéltünk arról is, hogy idén ez az utolsó rendezvény. Mikor kezditek el a jövő évi autóstalálkozó-sorozat szervezéseit?

Nehezen gondolok erre az időszakra. Számomra ez a legszomorúbb pontja az évnek. Nagyon nehezen viselem, hogy a téli időszakban visszavonulnak az autók és megszűnik a benzingőz körülöttem. Az az életforma, amit mi választottunk magunknak, most a csendesebb énjébe vált át.

S lehet, hogy erről már nem kellene beszélnem, de titkolni sem tudom, hogy ilyenkor bizony férfi létemre is elérzékenyülök. Véget ér egy olyan korszak, amiben igazán ki tudom élni magam. Olyat csinálok nap, mint nap, amit valóban szeretek és szívvel-lélekkel csinálom. És ilyenkor pár hónapig jön egy kis üresség. Ez tényleg nehéz időszak számomra…

S bizony az érzések valóban igaziak. Attilának elcsuklott a hangja interjú közben…

A médiában ezt nevezik hatáskeltésnek, de itt most nem erről van szó.Nekünk, női szemmel jól esett, hogy ilyet is láttunk és talán egy kicsit sikerül tényleg más szemmel néznünk erre a férfias szenvedélyekkel teli életformára.

De, még mielőtt átcsapott volna a beszélgetés egy érzelmi driftelésbe, gyorsan felébresztett bennünket az izomautók felbőgő motorjainak dübörgő hangja.


Szóval igen, ők itt a főszereplők! Nekik van igazán szükségük a hosszú téli álomra, ami alatt megszépülnek, átalakulnak, s egyesek a 2016-os évre egy teljesen új design-t is kapnak. Aztán márciustól kezdődhet minden elölről!


A szervezésben is várhatóak újdonságok?

2016-ra egy új programsorozattal és megjelenéssel készülünk, de erről egyelőre még nem beszélek. Maradjon meglepetés jövőre!

Rendben! Van olyan, amiről még nem beszéltünk, de szívesen megosztanád az InfoMosonmagyaróvár Olvasóival?

Ha már van egy kis népszerűségünk, szeretjük kihasználni és azt egy jó úgy mellé állítani. 16 fős stábunkkal úgy döntöttünk, hogy mi is segítséget nyújtunk olyan embereknek, akik arra rászorulnak. Legfőképpen műanyag kupakokat gyűjtünk, de volt példa arra is, hogy egy autószétverő show-n összegyűjtött pénzt adtuk oda egy alapítványnak.

A legközelebbi ilyen megmozdulásunk október 31-én lesz Mosonmagyaróváron, a Park Center parkolójában Vörös Csaba és Kertész Ákos szervezésével.
Itt konkréten tartós élelmiszereket és ruhákat gyűjtünk rászoruló magyar családok részére.


Most viszont már várnak a következő programok! Mindenkinek legyen szép napja és legyen nekünk is!

Kedves Olvasók! Aki most nem tudott eljönni a rendezvényre, az már most írja be a naptárába a jövő évi eseményt! A szervezők mindenkit szeretettel várnak a IV. Nemzetközi Autós Találkozóra is!

Külön köszönet Hajósi Miklósnak, a riport felkészítésében nyújtott segítségért!

Nemes Claudia InfoMosonmagyaróvár Szerkesztőség

A megjelent interjú szövege és képei szerzői jogvédelem alatt állnak. Annak felhasználása, megosztása, idézetek felhasználása csak a szerző írásos engedélyével lehetséges!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.