Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 08. 18:22, hétfő | PR

Így lehet környezettudatosabban világítani otthon

Így lehet környezettudatosabban világítani otthon

Szerencsére egyre többet lehet hallani és olvasni a környezettudatosságról, fenntarthatóságról, ami a világítás tekintetében is rendkívül fontos kérdés. Már kis lépések is sokat számíthatnak!

Sajnos vagy nem sajnos, senkitől sem várható el az, hogy egyik napról a másikra passzív- vagy aktívházat építsen, vagy újítsa fel a régi lakását, otthonát ennek jegyében. Viszont az kellene, hogy legyen a minimum, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználásra törekedjünk egyénenként, családonként, háztartásonként, azaz otthononként is. Ehhez pedig az kell, hogy sokadjára is elmondjuk, hogy ne pazaroljuk a vizet, zárjuk el a csapot fogmosás közben, inkább tusoljunk, és így tovább.

Okosan világítani

A környezettudatos világítás kialakítása két fontos részből áll össze. A megfelelő világítás, például a mennyezeti lámpák kiválasztása, és ehhez kapcsolódóan az energiatakarékos izzók beszerzése, valamint a szokásaink megváltoztatása.

A mennyezeti lámpák és az össze beltéri és kültéri világítótestek kapcsán fontos szempont lehet, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak benne, vagy a lehető legnagyobb arányban használjanak újrahasznosított anyagokat az előállítása során. Minél "zöldebb" a technológia, annál jobb. A LED, a halogén, az energiatakarékos izzó ma már alapvetés, mind kevesebb energiát használ, mint a régi, hagyományos izzók.

A szokásainkat sokkal nehezebb megváltoztatni. Azaz nem kell, hogy mindenhol mindig égjen a lámpa, elég csak ott, ahol tartózkodunk. Kapcsoljuk le mindig magunk után a lámpát! Használjunk mozgásérzékelős világítást nemcsak kültéren, hanem beltéren is. Mehet ilyen lámpa az előszobába és a fürdőszobába is!


Jól dönteni

Ha végre ott tartunk, hogy az otthonunkba lehetőségünk van lámpákat vásárolni, akkor nagyon nehéz meghozni azt a döntést, hogy újat vagy használtat vegyünk. Márpedig azért, mert tudjuk, hogy milyen jó érzés lenne végre, ha az otthonunk úgy nézne ki, mint amilyennek megálmodtuk. Mert a lakberendezésnek része a menő világítás, a különleges mennyezeti lámpa, a szuper cool hangulatvilágítás is.

Ugyanakkor az eszünk tudja, hogy használtan is lehet remek lámpákat találni, sőt kincsekre is bukkanhatunk. Az ipari és a vintage lámpák még mindig reneszánszukat élik, a mid-century modern lámpák sem mennek ki egykönnyen divatból, és ezekhez itthon mind hozzáférhetünk.

Érdemes lehet az arany középútban gondolkodni, ha mégis szeretnénk új lámpákat is venni. A világításban is keverhetjük a stílusokat, megfér egymás mellett a retro és a dizájner darab is. Ami pedig kifejezetten jó, hogy rengeteg tervező készít újrahasznosított anyagokból lámpákat, a recycling és az upcycling a kulcsszó, ha ilyen terméket, azaz lámpákat keresünk. Mert szerencsére sokuknak fontos ma már az, hogy fenntartható forrásból származó anyagokkal dolgozzon!

Még egy gondolat! A természetes napfény a legjobb fényforrás. Legyen pont elég a lámpák száma otthonunkban, nem kell sem túlvilágítani odabent, sem úgy éreznünk, hogy egy barlangban élünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.