Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2021. Január 07. 16:44, csütörtök | PR

Így lehet átíratni az autópálya-matricát

Így lehet átíratni az autópálya-matricát

Évközben több olyan váratlan esemény is történhet, ami miatt szükségessé válhat az autópálya-matrica átírása. Szerencsére erre van lehetőség, ráadásul viszonylag egyszerűen és gyorsan megoldható.

Az autópálya-matrica átírása a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának segítségével történik. Átírásra elsősorban rendszámcsere, lopás. totálkár. kategóriaváltoztatás. rendszám elírás vagy téves felségjel esetén lehet szükség. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tehát az illetékes az átírásban, telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 (36) 587 500, www.nemzetiutdij.hu a weboldaluk címe, illetve emailt is írhatunk az ugyfel@nemzetiutdij.hu címre.

Az autópálya matrica átírása

Az átírás folyamata nem bonyolult, cserébe többféle dokumentumra, igazolásra vagy okiratra is szükségünk lehet. Az átírási díj összege 1 470 Ft.

Lopás vagy totálkár

Sajnos előfordulhat egy gépjárművel, hogy ellopják vagy összetörik. A káreseménnyel járó procedúra nem egyszerű. Ahhoz, hogy az autópálya-matricát átírassuk viszont szükség lesz a rendőrségtől vagy a biztosítótól az eseményről szóló igazolásra, amit be kell mutatni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának.

Ők a szolgáltatási díj megfizetése után kiállítják az új jogosultság megvásárlását igazoló szelvényt. Azaz ugyanarra a díjkategóriára és érvényességi időre szóló érvényes matricánk lesz egy másik autóra.

Járműkategória és felségjel módosítása

Ha a matrica vásárlásakor rossz járműkategóriát választottunk ki vagy módosítani szeretnénk, akkor a szolgáltatási díjat és a különbözetet is meg kell fizetni az átíráskor.

Ha esetleg nem a megfelelő felségjelet adtuk meg a vásárláskor, akkor az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatásával az módosítható. Ehhez is kell azonban a már megvásárolt matrica után kapott szelvény vagy nyugta, illetve visszaigazoló e-mail bemutatása, illetve a szolgáltatási díjat is ki kell fizetni.

Rendszámcsere

A matrica vásárlásakor előfordulhat, hogy véletlenül elírtuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltérésig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre, e-mailre. A szolgáltatási díjat ilyenkor is ki kell fizetni.

Gépjármű tulajdonjog átruházása

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát. A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez szükség lesz a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényre vagy a nyugtázó értesítésre, illetve be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszonya megszűnt.

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 03. 09:23, szombat | PR

Hajpakolások otthon és mi az a DHT hormon?

Az öregedési folyamatok nem csupán a bőrünket érintik, a hajunkon is lenyomatot hagynak. Ezért nem csak a bőrápolásunkban szükséges kialakítani egy napi rutint, hanem a hajápolásban is.

2021. Április 02. 15:23, péntek | PR

Jön a nyár, ellenőriztesd az autóklímát!

A klímatöltés fontosságával általában tisztában vagyunk, de azt nem tudja mindenki, hogy a klímatöltés mellett milyen feladatokkal jár az autó klímaberendezésének karbantartása. Megmutatjuk mire figyelj – egész évben!