Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Július 30. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Idén is a magyarok ihatnak elsőként újbort

Idén is a magyarok ihatnak elsőként újbort

Elkezdődött a szüret a balatonboglári borvidéken. Az Európában legkorábban érő Csabagyöngye csak Magyarországon terem, így igazi hungarikumnak számít.

Az ebből a szőlőfajtából készült bor már szeptemberben a boltokba kerül, így idén is a magyarok ihatnak elsőként újbort nemcsak Európában, de az egész északi féltekén.

Nehézkesen halad a szüretelő kombájn, mert az elmúlt napokban sok eső esett. Ez azonban nem ártott a termésnek, a gazdák szerint a Csabagyöngye idén jó minőségű, a belőle készült bort főleg Magyarországon értékesítik.

Közepesen jó termésre számítanak idén a többi szőlőfajta esetében is. Tavaly kevés és rossz minőségű szőlő termett szinte az egész országban. Emiatt alacsonyak voltak a felvásárlási árak is, például a korai fehér fajták kilójáért átlagosan 60 forintot adtak. Idén legalább 15 százalékos áremelkedés várható.

A Csabagyöngyéből készült bort augusztusban már palackozzák. A következő hetekben ezen a borvidéken az Irsai Olivér szedésével folytatódik a szüret. (rá)

hírTV

Címkék: szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során