Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2020. Szeptember 07. 09:17, hétfő | PR

Ideális gázkazánnal az ideális otthonunkért

Ideális gázkazánnal az ideális otthonunkért

Egy építkezés vagy ház felújítás mindig számos kérdést és megoldandó feladatot hoz magával. Nem csak a szobák és egyéb helyiségek meghatározása, de azok berendezése is komoly fejtörést okozhat.

Csak néhány a megválaszolásra váró kérdések közül: Mennyi szekrényre lesz szükség? Milyen burkolatot érdemes választani? Mekkora gázkazánt válasszunk?

Amikor házat tervezünk eleinte nagy izgalommal vágunk bele a munkálatokba. Örömmel vetjük papírra mindazt, ami a fejünkben már oly’ régóta él. Tudjuk általában, hogy hány és milyen méretű szobára van szükségünk, ahogyan azt is, mekkora konyha és fürdőszoba lesz ideális családunk számára.

Nagyvonalakban tehát mindannyiunknak vannak elképzelései az ideális otthonról. Az építkezéssel pedig végre itt a lehetőség, hogy mindez valósággá is váljon!


És itt jönnek a problémák

Mikor felvázoljuk az elképzeléseinket, hirtelen számos újabb kérdéssel találjuk szemben magunkat. Olyanokra kell tudni választ adnunk, amire nem készültünk, sőt az is lehet, hogy korábban még nem is hallottunk róla. Ilyen lehet például annak eldöntése, hogy mekkora gázkazán kell otthonunkban.

Ha például valaki társasházból költözik családi házba könnyen lehet, hogy soha korábban nem jutott még eszébe, hogy a fűtés kialakításáról és annak üzemeltetéséről bizony magának kell gondoskodnia. Ehhez az első lépés, hogy eldöntse, mekkora gázkazánra lesz szükség az épülő házba.

Így válassz gázkazánt

Értelemszerűen a nagyobb házak, különösen, ha az emeletes is, nagy teljesítményű kazánt igényelnek. Minél nagyobb ház, annál nagyobb kazán? Nem ennyire egyszerű a képlet.


A legtöbbször úgy határozzuk meg a kazán teljesítményét, hogy a ház légköbméterét megszorozzuk 40-nel és így kijön az a watt szám, amelyet figyelembe kell venni a kiválasztáskor.

Így például egy 150 négyzetméteres, 2,7 belmagasságú ház esetében 405 köbmétert kell majd fűteni, amely 16200 wattot jelent. Ez 16,2 kw-nak felel meg, aminél (ha tehetjük) érdemes nagyobb névleges teljesítményű kazánt venni, amely lehet 24 kw-os.A számításnál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a használati melegvízet is ilyen módon szeretnénk-e előállítani, mert amennyiben igen, nem csupán érdemes, hanem határozottan ajánlott minimum 24 kw-os kazánt választani.

Nem bonyolult tehát ennek kiszámítása, de akár szakember segítségét is kérhetjük ehhez. Ahogyan a ház építése során, úgy annak gépészeti berendezéséhez is vehetünk igénybe segítséget, hiszen nem csak bőrünkön, de akár pénztárcánkon is érezhetjük egy nem megfelelő választás eredményét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.