Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 07. 07:19, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Holmes és Watson kicsiben - VIDEÓ

Holmes és Watson kicsiben - VIDEÓ

Gyerekek tűnnek el egy magyar kisvárosban néhány napra. Amikor előkerülnek, már nem a régiek.

Elrabolták őket? És mit tettek velük? Ennek jár utána két Sherlock Holmes-rajongó kisfiú és egy kislány. Bernáth Zsolt rendező révén tíz év után újabb magyar ifjúsági film született.

Fonyó Gergely Na végre, itt a nyár! című vígjátékát 2002-ben mutatták be a magyar mozikban. Az európai ifjúsági filmek abban az évben taroltak a kontinensen: az olasz Roberto Benigni Pinokkiója mintegy hétmillió, a brit Gurinder Chadha Csavard be, mint Beckhamje megközelítőleg ötmillió, a francia Philippe Muyl szentimentális meséje, A pillangó is másfél milliós nézőszámot könyvelhetett el. Ám amíg Európában a műfaj azóta is virágzik, nálunk – ha egy-egy animációt vagy tévéfilmet nem sorolunk ide − egész estés ifjúsági film azóta sem készült. Azaz készült, legalább egy: Balogh György Tüskevára. Ám az a film pénzhiány miatt nem került mozikba, csak egy-egy tesztvetítésen volt látható.

Bernáth Zsolt független filmes rendezőnek (Illúziók, Einstein mega Shotgun) mindebből elege lehetett, és forgatókönyvíró társával, Kis-Szabó Márkkal megalkotta a Sherlock Holmes nevében című filmet, amit január 26-án mutatnak be a magyar mozik. Low budget film, egészen kevés pénzből készült: azaz Guy Ritchie most futó művének látványvilágát és akcióit nem szabad számon kérni rajta. Marad tehát a finesz, a színészi játék és az ifjúsági filmek értékei: rejtély, izgalom, barátság, szerelem, őszinteség.

A sztori szerint két kiskamasz, akik egymást Holmes-nak és Watsonnak szólítják, a nyári szünetben nyomozásba fog: a kisvárosban gyerekek tűnnek el néhány napra, amikor előkerülnek, már nem a régiek. Állítólag egy szörny rabolja el őket, s következő áldozatát iskolai fényképeken jelöli meg. A fiúk társául szegődik Ádler Ica, akinek édesapja, mielőtt végleg eltűnt volna, már kutakodott ez ügyben. Hagyott is nyomot maga után, egy jegyet az Összetört Álmok Cirkuszába. A történetben egyre több lesz a misztikum, a rejtély megoldásához vezethet annak felfedése: álmodnak-e még tiszta álmokat a gyerekek.

A Sherlock Holmes nevében főszerepeit Szénási Kristóf, Ungvár Ádám és Kugler Nikolett alakítja, továbbá Karalyos Gábor, Gáspár Sándor és Kiss Attila. És fontos epizódot játszik a műben a Sherlock Holmes-filmek legismertebb szinkronhangja, Tahi-Tóth László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.