Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 06. 10:17, szombat | PR

Hogyan válassz nemzetközileg elismert nyelvvizsgát?

Hogyan válassz nemzetközileg elismert nyelvvizsgát?

Ha nemzetközileg elismert nyelvvizsgát szeretnél itthon tenni, néhány dolognak utána kell nézned. Összeszedtük, mit érdemes tudni a magyar nyelvvizsgákról, ha nemzetközi terepen is el szeretnéd ismertetni a papírodat.

Sok esetben lehet szükséged egy olyan nyelvvizsgára, amit nem csak idehaza ismernek el. Ha például külföldre indulnál dolgozni, vagy egyetemi felvételire készülsz, akkor érdemes alaposan utánanézni, hogy hogyan tudsz nemzetközileg elismert nyelvvizsgát tenni.

Melyik magyar vizsga nemzetközileg elismert nyelvvizsga?

Kezdjük mindjárt egy rossz hírrel: nincs olyan nyelvvizsga, amit a világon mindenhol és mindenki elfogad. A nyelvvizsgákat magáncégek, szervezetek tartják meghatározott standardok alapján, de alapvetően ahány nyelvvizsga, annyi féle tartalommal történik a vizsgáztatás. Az egyes vizsgáknak más és más az elfogadottsága, de nincs egyetlen olyan nyelvvizsga sem, amit általánosan elfogadnak.

A cégek, szervezetek és országok a saját hatáskörükben maguk döntenek róla, hogy melyik nyelvvizsga standardjait tartják elfogadhatónak a saját kritériumrendszereik tekintetében, ezért az egyetlen célravezető megoldás, ha előre tájékozódunk, hogy a magyar vizsga, amit letenni készülünk, az adott szervezetnél nemzetközileg elismert nyelvvizsga vagy sem.

Hogyan lehet mégis itthon nemzetközileg elismert nyelvvizsgát tenni?

Van egy információ, ami egy mindenhol elfogadott standard és megadja a nyelvvizsgák nemzetközi megfeleltethetőségét, ez pedig nem más, mint a KER, azaz a Közös Európai Keretrendszer. Ezt a viszonyítási alapot az Európai Unió azért hozta létre, hogy összehasonlíthatóvá tegye a sokszínű és sokféle formában szervezett nyelvvizsgákat.

A KER meghatározza a különféle nyelvi szintekhez tartozó nyelvi kompetenciákat, ezáltal létrehoz egy egységes viszonyítási alapot, ami idehaza éppen úgy értelmezhető, mint külföldön. Ha itthon szeretnél nemzetközileg elismert nyelvvizsgát tenni, akkor mindenképpen olyan vizsgát kell keresni, ami ennek a referencia keretnek az alapján szerveződik.

Mindenképpen egyeztess előre

A legfontosabb tanács, amit érdemes megfogadni, hogy tervezzünk előre. Legelőször nézzük meg, hogy pontosan milyen célokra akarjuk használni a nyelvvizsgát, melyik nyelvvizsga áll a legközelebb a habitusunkhoz, és ha van legalább három potenciális választásunk, akkor egyeztessünk a külföldi célállomásnál, legyen az oktatási intézmény vagy munkaadó, hogy az adott nyelvvizsgát elfogadják-e. Csak ennek az információnak a birtokában induljunk el vizsgázni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről