Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 23. 20:52, kedd | Helyi
Forrás: Hasznos hírek

Hogyan étkezzünk kánikulában?

Hogyan étkezzünk kánikulában?

Kánikulában étkezési szokásaink is megváltoznak. Szervezetünk okosan jelzi, hogy több folyadékot igyunk, kevésbé megterhelő ételek együnk: hallgassunk rá!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy rövid listát készítettek arról, hogyan tehetjük könnyebben elviselhetővé a kánikulát kicsi odafigyeléssel táplálkozásunkat illetően.

Igyon bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!

Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

Fogyasszon vizet és különböző ásványvizeket!

Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. Ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg!

Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítse a vizet.

Főzzön gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, már kész is a jeges tea.

Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborkalevest, sóskalevest, paradicsomlevest.

Desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! A jó érett gyümölcs mellé már ne adjon cukrot.

Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a hűtőtáskában vagy termoszban elegendő mennyiségű folyadék

Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!

Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem. Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.

Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.

Köretként friss zöldségeket, salátákat részesítsünk előnyben.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Címkék: étkezés, kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.