Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. November 29. 14:27, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hédervár lett Győr-Moson-Sopron megyében a legvirágosabb

Hédervár lett Győr-Moson-Sopron megyében a legvirágosabb

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésének kezdetén került sor a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny megyei fordulójának értékelésére és a díjak átadására. A települések képviselői dr. Sz

A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen résztvevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írta ki.

Győr-Moson-Sopron megyéből ebben az évben 28 település vállalta a megmérettetést (Hédervár, Dunakiliti, Kimle, Mosonszentmiklós, Lipót, Kunsziget, Fehértó, Kisbodak, Rábapordány, Csorna, Bőny, Fertőszentmiklós Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Darnózseli, Sopronnémeti, Sobor, Nagycenk, Lövő; Feketeerdő, Lébény, Levél, Nyalka, Sarród, Vitnyéd, Mosonszolnok).

A települések zsűrizését az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Mosonmagyaróvár, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft, valamint kerttervezők és kertépítők csoportosan végezték.

A bírálat meghatározott szakmai szempontok szerint zajlott. Így megfigyelték és értékelték a zöldterületek minőségét, gondozottságát, a kiültetett növények minőségét, a színek és formák harmóniáját, a parkok, fasorok kialakítását, a lakosság, a civil szervezetek és a helyi vállalkozások részvételét a „virágosítási" mozgalomban. Az idei zsűrizés kiemelt szempontja volt a település főterének, főutcájának rendezettsége, virág- és növényi díszítése, harmóniája az épített környezetre, beleértve az ott található hivatali, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket.

Az országos díjkiosztó ünnepséget ebben az évben Balatonfüreden tartották, ahol Balatonfüred város és Paloznak település vehette át kategóriájában (város és falu) az országos első helyezést. Kimagasló megyei vonatkozású eredmény született a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén, ahol falu kategóriában Lipót aranyérmes lett, Sopron városa pedig ezüstérmet ért el. A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (EntenteFlorale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az EntenteFlorale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2010. évben is különdíjat adott át a versenyben eredményesen szereplő megyei településnek. Ebben az évben Darnózseli kapta az országos díjkiosztón ezt az elismerést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.