Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Március 03. 09:07, szerda | Helyi

Hasznos tanácsok a külföldi jövedelemigazolásokhoz

Hasznos tanácsok a külföldi jövedelemigazolásokhoz

Külföldi jövedelemigazolás kérésére postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen van lehetőség.

A tapasztalatok szerint sokan nem jól vagy hiányosan nyújtják be kérelmüket, ezért ők csak később juthatnak hozzá a várt igazoláshoz.

Az év elején sok külföldön – jellemzően Ausztriában, Németországban – dolgozó magyar keresi fel a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ügyfélszolgálatait, hogy igazolást kérjenek a külföldi adóhatóság nyomtatványán a Magyarországon szerzett jövedelmeikről.

A NAV-nál már jó ideje, csaknem minden ügy online is intézhető. Mivel a külföldi igazolásoknál az ügyfelek egy másik ország nyomtatványán kérik a jövedelmeik igazolását, ennél az ügytípusnál nincs lehetőség elektronikus ügyintézésre. Külföldi igazolás kérésére postai úton, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatain van mód.

Sokan tévesen az IGAZOL nyomtatvány beküldésével kezdeményezik a NAV-nál a külföldi igazolás kiadását. A jövedelmek igazolásához azonban a NAV-nak szüksége van az ügyfél által aláírt, eredeti külföldi nyomtatványra is, ebben az esetben tehát az IGAZOL nem használható. Sokan szeretnék e-mailben vagy e-Papíron kezdeményezni az ügyintézést, azonban erre nincs lehetőség az eredeti aláírás hiánya miatt. Szkennelt vagy fotózott dokumentum ugyanis nem alkalmas külföldi igazolás ügyintézésre. A külföldi nyomtatványt a NAV szárazbélyegzővel hitelesíti, ezért elektronikus kiküldésre sincs mód.
A tapasztalatok szerint gyakori, hogy nem megfelelően nyújtják be a külföldi, jellemzően E9-es vagy EU/EWR nyomtatványt, ezért hiánypótlásra kell felszólítani az ügyfeleket. Ezáltal azonban csak később tudnak hozzájutni a kért igazoláshoz. A leggyakoribb problémák, hogy nem írják alá, csak egy eredeti példányt küldenek a külföldi nyomtatványból, illetve nem csatolnak mellé kérelmet. Olyan is előfordult, hogy magát a leigazoltatni kért külföldi nyomtatványt sem küldték be.

A külföldi jövedelemigazoláshoz ajánlott kérelem nyomtatvány elérhető a NAV honlapján, a „Letöltések – egyéb” rovatban. A külföldi nyomtatványt az érintettnek kell beszereznie. A kérelmet egy, míg a külföldi hatóság nyomtatványát két (németországi esetén három) példányban kell kitölteni és alá kell írni.

Akinek Magyarországon volt adóköteles jövedelme, annak csak azután adható ki az igazolás, ha önállóan benyújtotta szja-bevallását vagy a NAV által készített adóbevallási tervezetet – szükség esetén módosítás, kiegészítés után – már elfogadta. A bevallási tervezet március 15-étől érhető majd el, a legegyszerűbben az https://eszja.nav.gov.hu oldalról, ügyfélkapus azonosítással.
Akinek nem volt belföldön adóköteles jövedelme, annak nem kell nulla adattartalmú szja-bevallást benyújtania, elegendő ezt a NAV külföldi jövedelemigazoláshoz készített kérelem nyomtatványán tett nyilatkozattal jeleznie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.