Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Június 01. 00:00, szombat | Helyi

Három kisgyermeknek segítettek a Főnix motorosok

Három kisgyermeknek segítettek a Főnix motorosok

A klub tagjai biztosították három légúti betegségben szenvedő gyermeknek és szüleiknek a leutazását és szállását Erdélybe, hogy a Parajdi Sóbányában gyógyulhassanak a gyerekek.

2013 márciusában a Főnix Túramotoros Egyesület (www.fonixmotorosok.hu) három - légúti betegségben szenvedő - mosonmagyaróvári kisgyermek gyógyulását segítette.

Az úticél Erdély, Parajd volt. Az itteni sóbánya levegőjének jótékony hatása ugyanis messze földön híres a légúti betegségekben szenvedők számára. Az Egyesüet azonban nemcsak a kiutázást, hanem a szállást, a bérletet és a teljes ellátás költségeit is magára vállalta - a három kisgyermek nem kis örömére.

Hogy mit jelenthetett ez a szülők számára? Óriási ajándékot, hiszen szülőként is mondhatom, hogy gyermekeink szemének ragyogásánál nincs nagyobb öröm.

Milyen légúti betegéggel küzdenek ezek a gyerekek? Egy asztmás és két cisztás fibrózisban szenvedő kisgyermek lélegezhetett nagyokat a sóval dúsított levegőben, mely számukra kifejezetten jótékony és tisztító hatással bír.

Pár szó a betegségekről.

  • asztma: olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket.
  • cisztás fibrózis: (CF, cisztikus fibrózis, mukoviszcidózis) egy autoszomális recesszív öröklődésű betegség, mely az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegség. A cisztás fibrózis (CF) genetikai rendellenesség, amely fiúkban és lányokban egyaránt előfordul. Egész életre szóló, veleszületett, öröklődő betegség, nem fertőz, így egyik gyermek nem kaphatja el a másiktól.A különböző CF betegek rendkívül változatos klinikai tüneteket mutatnak. A betegség súlyossága is tág határok között változik. A cisztás fibrózis sok szervben okoz eltérést, de a legtöbb problémát a tüdőben, a bélcsatornában, a májban és a hasnyálmirigyben okozza.
    A betegek egy részében a légzőrendszeri tünetek erősebbek, másoknál az emésztőrendszeriek. Minden beteg más. A CF betegek intelligenciája normális. A cisztás fibrózis ma még tökéletesen nem gyógyítható.

Az utazásról készült képgaléria megtekinthető ITT!

A motorosok következő programja:

Nemes Claudia

főszerkesztő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.