Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 25. 07:13, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

Hamarosan közzéteszik a Cozma-perben hozott ítéletet

Hamarosan közzéteszik a Cozma-perben hozott ítéletet

Egy-két héten belül közzéteszi a Cozma-gyilkosság miatti perben hozott jogerős döntését honlapján a Győri Ítélőtábla – közölte Ferenczy Tamás bíró, a táblabíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A Raffael Sándor és társai ellen emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban idén április 27-én meghozott másodfokú, jogerős ítélet „anonimizált formájú közzétételére” a Győri Ítélőtábla honlapján azt követően kerül sor, hogy az írásba foglalt ítélet eredményes kézbesítése az ügyészség, a vádlottak és a sértetti képviselők részére megtörtént – tájékoztatott a szóvivő. Az ítéletet várhatóan május 29-én postázzák az érintetteknek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt; segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az április 27-én kihirdetett jogerős döntésében a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében a társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint a bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek.

Nagy Zoltán tanácsvezető bíró az indokolás során egyebek között azt mondta: nem lehet a vádlottak akarategységére következtetni, mivel Raffael Sándor indulatos állapotában szúrási szándékát rögtön megvalósította, Németh Győző nem vett részt a Marian Cozma elleni támadásban, arra pedig nem mutatnak konkrétumok, hogy Sztojka Iván a halálos szúráskor támadta volna Marian Cozmát, így tevékenysége „legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető”.

Felülvizsgálatot kért Navracsics

Navracsics Tibor az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte a Cozma-ügy nyomán a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől. A miniszter egy interjúban azt hangsúlyozta, hogy a bíróság döntésének megítélését miniszterként nem befolyásolhatja véleményével; arra vonatkozóan kér szakértői véleményt a Kúria elnökétől, hogy az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő esetekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt.

A Kúria elnöke, Darák Péter május 18-án az MTI-nek reagálva azt mondta, a Kúria az alaptörvény és a többi jogszabály alapján mindent megtesz az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítása érdekében, ám az igazságügyi miniszter napokban küldött levele, illetve az abban példaként említett Cozma-ügy vonatkozásában jelenleg nincs tennivalója. Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője az eset kapcsán úgy nyilatkozott: az alsóbb fokú bíróságok konkrét ügyeibe a felsőbb bíróságoknak nincs törvényes lehetőségük beavatkozni, csak akkor bírálhatják felül őket, ha a vádhatóság, a védelem vagy a terhelt rendkívüli perorvoslata folytán a Kúria hatáskörébe kerülnek, amire egyébként a Cozma-ügyben van lehetőség.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.