Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 11. 12:10, vasárnap | PR

Ha gáz van, tervre is szükség van!

Ha gáz van, tervre is szükség van!

Ahogyan elérünk a nyár közepére a klímaszerelés után a lakásfelújítás lesz az egyik legnépszerűbb téma.

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki ilyenkor felújít, korszerűsít, vagy akár teljes átalakítást végez otthonában. Sokan szeretik maguk megoldani a felmerülő problémákat és a felújítással járó kisebb-nagyobb feladatokba is szívesen vágnak bele, van azonban néhány olyan terület, ami feltétlenül szakembert igényel. Ilyen a gázvezeték hálózat kialakítása is.

Bármilyen gázvezeték hálozatot, kéményt vagy kazáncserét is szeretnénk otthonunkban, mindenképpen szükségünk lesz gáztervre. Gáztervköteles átalakításnak minősülnek ugyanis ezek a feladatok, ami azt jelenti, hogy a gázszolgáltató által engedélyezett terv szükséges hozzá.

A terven mind a meglévő, mind a kívánt állapotot szükséges feltüntetni. Az akár online (például a webkazán.hu oldalon) kiválasztott és megvásárolt kazán részletes paramétereit szükséges megadni a tervben, a gyártó, a pontos típus, és minden egyéb egyedi tulajdonsággal együtt. Az online kazán vásárlásnak számos előnye van, de mindenképpen ki kell emelni a weboldalakon könnyen elérhető adatokat, hiszen ez nem csak a választást, de a gázterv elkészítését is segíti.

A tervező ismeri az aktuális elvárásokat, és ennek megfelelően készíti el a tervet - nem érdemes tehát kihagyni őt a folyamatból.

Az így elkészült tervet minden esetben a szolgáltatást biztosító gázművekhez kell beadni, akiknek a terv elfogadására 15 nap áll rendelkezésükre. Kérelmünk elutasítása esetén lehetőségünk van annak felülvizsgálatát kérelmezni, és pozitív elbírálás esetén máris megkezdődhet a munka.

Fontos kiemelni, hogy az elfogadott terv alapján szükséges a munkálatokat végezni, attól való eltérés nem lehetséges. Bármilyen, a munkálatok során felmerülő módosítást egyeztetni érdemes a tervezővel, és a tervre részletesen fel kell vezetni azt. Általában ez elegendő lehet, azonban komoly mértékű eltérés esetén akár az is előfordulhat, hogy szükséges lesz újra engedélyeztetni a tervet.

Ez nem csak plusz köröket jelent, de a felújításra szánt időt is jelentősen megnövelheti, ugyanis az újbóli elfogadásig a munkálatok felfüggesztése indokolt és szükségszerű.

A tervtől eltérni nem lehetséges tehát, ennek ellenőrzése pedig a munkálatok befejezésekor a gázművek műszaki ellenőrzési osztályának feladata.

Az ellenőrzést követően semmilyen további átalakítás már nem végezhető a hálózaton, kizárólag a csövek festése vagy szükséges védőszekrény kialakítása történhet.

Amennyiben a gázművek mindent megfelelőnek talált az ellenőrzés során, egy héten belül elindítja, és onnantól igénybe vehetjük a gázszolgáltatást.
Fontos tehát, hogy plusz feladatként számoljunk a gázterv elkészítésével is, melynek átfutási ideje általában 5-10 munkanap, valamint annak engedélyeztetése és szükség esetén módosítása is további időt igényel.

Ne feledjük, a biztonság mindenek felett áll! Elsőre talán feleslegesnek tűnhet a fentebb bemutatott folyamat, de a ház lakóinak kényelme és biztonsága érdekében szükséges e szerint eljárni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.