Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2020. Május 12. 07:21, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Gyorsítják az óvintézkedések feloldását, majdnem mindent újranyitnak Olaszországban

Gyorsítják az óvintézkedések feloldását, majdnem mindent újranyitnak Olaszországban

A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól Olaszországban a járványkorlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett

- jelentették be az olasz tartományok elnökei a kormánnyal tartott egyeztetés után hétfő este. A régióknak péntekig kell kidolgozni a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat.

A tartományok és a kormány közötti kapcsolatokért felelős Francesco Boccia miniszter úgy nyilatkozott, hogy húsz nap elteltével ellenőrzik az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását, és a fertőzés fokozódása esetén a kormány régiónként ismételt szigorítást rendelhet el.

Korábban a római kormány május 18-tól tervezte a kereskedelem, majd június elsejétől a vendéglátás megnyitását.

Május 18-tól újranyitnak a múzeumok és a templomok is. Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, uszodák, mozik, színházak és koncerttermek.

A római kormánynak muszáj volt engednie a tartományok nyomásának, amelyek az óvintézkedések gyorsabb feloldását sürgették az eredetileg kéthetente, lépcsőzetesen tervezett enyhítés helyett. A tartományok kormányzói arra hivatkoztak, hogy a járványhelyzet kritikus időszaka elmúlt, és a zárvatartás minden egyes újabb napja elviselhetetlen terhet jelent a vállalkozók, üzlettulajdonosok számára.

Több olasz városban az étteremtulajdonosok tüntetéssel követelték az azonnali újraindulást. Az északkeleti Liguria kormányzója, Giovanni Toti a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) egykori politikusa korábban azzal fenyegetett, hogy a kormány engedélye nélkül is mindent újranyit. Az északnyugati Friuli Venezia Giuliát vezető Massimiliano Fedriga, a Liga politikusa azt hangoztatta, hogy ha újranyitották a több ezer dolgozót foglalkoztató gyárakat, akkor a presszókban sem lesz nehéz a távolságtartást biztosítani.

A presszók, kávéházak és éttermek - amelyek május 4-én nyithattak újra csak elvitelre és utcai fogyasztásra - hétfőtől ismét fogadhatják vendégeiket, csakúgy, mint a fodrászok, kozmetikusok is. A pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és kesztyű viselete, és legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A vendégek között szintén hasonló biztonsági távolságot kell biztosítani, az asztalok között ennél is többet.



A március 11 óta zárva tartó több mint 180 ezer olaszországi étterem átlagos mérete 90 négyzetméter. Az óvintézkedések értelmében minden egyes vendégnek négy negyzetmétert kell biztosítani. A Milánó belvárosában található kávéházak teraszain az eddig megszokott húsz asztal egyharmadát tudják majd felállítani. A fodrászatokban, kozmetikákban és strandokon követendő szabályokat is helyileg dolgozzák majd ki. Az újranyitás feltételének számít a gyakori fertőtlenítés is.

A bejelentést győzelemként ünnepelték a jobbközép és jobboldali vezetésű észak-olaszországi tartományok elnökei. Veneto kormányzója, Luca Zaia, a Liga politikusa szerint a kormány elismerte a régiók autonómiáját.

A kereskedelmi és vendéglátó szövetségek szerint május 18-tól derül majd ki, hány üzlet nem lesz képes újraindulni a több hetes zárás után. Elemzők szerint a kormány azért is engedett a gyorsításnak, mivel továbbra is késik az eredetileg áprilisra, majd május elejére ígért második gazdaságélénkítő csomag a többek között a vállalkozásoknak szánt forrásokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.