Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2012. Február 19. 08:49, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megyében is több az öreg autó: ráfizetnek a korrupt vizsgaállomások

Győr megyében is több az öreg autó: ráfizetnek a korrupt vizsgaállomások

A gyengébb műszaki állapotban lévő, kevésbé karbantartott autókat viseli meg jobban a tartósan hideg időjárás. Az üzemanyagok drágulásával párhuzamosan emelkedik az elhanyagolt járművek száma.

Az elhanyagolt, ritkábban szervizelt járművekből egyre több fut a hazai utakon: a gépkocsi-tulajdonosok jelentős része a téli hónapok előtt elmulasztja az akkumulátor ellenőrzését, a motorolaj cseréjét, és nem ritkán rossz fékekkel, emellett nyári gumikkal közlekedik a jeges burkolaton. A Használtautó.hu szakportál elemzése szerint felgyorsult a magyar gépjárműpark elöregedése: négy év alatt két évvel emelkedett a meghirdetett autók átlagéletkora, a kilenc évnél idősebb autók részaránya pedig a kínálatban 46-ról 56 százalékra nőtt.

- A kopófelület teljes mértékben lekopik a betétről, olyan mértékben, hogy a tárcsában is súlyos károkat tesz, tehát, hogyha meg is lehetett volna menteni a féktárcsát, arra így már biztosan nem lesz mód. Burger Péter, az egyik győri autószerelő műhely vezetője olyan gépkocsi fékbetétjét mutatja, ami a rendellenes használattól már teljesen elkopott. Bár a rossz fék már olyan hangokat adott, hogy az autóvezető nem is mert a volán mögé ülni, azért megvárta, hogy kocsija életveszélyessé váljon. A győri műhelybe napi rendszerességgel érkeznek a forgalomból kiesett, balesetveszélyessé váló autók. Gyakori a fékhiba, de egyre több a motorhibából adódó probléma is. A javítás után az idősebb járművekkel is lehetne újra közlekedni, de a tulajdonos sokszor nem tudja vállalni a váratlan költségeket.

- Mindenki úgy jön be, hogy fillérre pontosan tudnia kell, mennyibe fog kerülni a javítás, hogy azt az aktuális havi költségvetésébe be tudja illeszteni, ha egyáltalán ez lehetséges. Olyannal is találkoztam sajnos, hogy csináltunk egy átvizsgálást, egy futómű-ellenőrzést, kiderült, hogy mi a probléma, és mondta az autós, hogy akkor inkább letámasztják az autót, és nem használják, majd ha lesz rá pénzük - mondta Burger Péter.

Sokan viszont úgy is használják az autójukat, hogy nem biztonságos, ami télen, a síkos utakon tragédiához is vezethet. A többség ezt nem méri fel, és azon van, hogy minél tovább a forgalomban tartsa a rossz állapotban lévő kocsiját.

- Az a szlogen, hogy valahogy csináljunk rá műszaki vizsgát. Mondjuk, ezt úgy tudnám összehasonlítani, hogy Ausztriában azért adnak borravalót a szerelőműhelyekben, hogy az autó hibátlan legyen. Magyarországon meg azért, hogy a rossz állapotban lévő autó is átcsússzon a vizsgán. Tehát, amíg ez a helyzet nem változik meg, addig az autóknak a műszaki állapota is romlani fog - tudtuk meg Molnár Tibor autókereskedőtől.

- Minden autónak meg kell felelni, hogy az most egy négyéves autó első műszaki vizsgán, vagy egy 14 éves autó a sokadik műszakin, teljesen mindegy, a követelményszintet teljesítenie kell - így Markotányos Tivadar, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletének igazgatója.

A közlekedési hatóság csak szankciókkal tud védekezni a fekete vizsgáztatások ellen: januártól nem a szabálytalan vizsgáztatót tiltja el a műszakiztatástól, hanem a vizsgaállomást. A felügyelet szerint nem attól függ egy autó jó állapota, hogy használt, idős vagy új a jármű, hanem attól, hogy rendesen karbantartják-e.

- Az, hogy használt autót vesz valaki, és olyan helyről vásárolja meg, ahol tényleg átvizsgálták azt az autót, és megmondják, hogy ebben az autóban 250 ezer kilométer van, kell benne féket cserélni, kell benne ezt-azt cserélni, és ezzel tisztában van az új tulajdonos, és meg is lépi a szükséges cserét, ott nem látok problémát. Ott van inkább, ahol nem az a kilométerszám van az autóban, amit látunk, vagy leírnak róla - tette hozzá Markotányos Tivadar.

A statisztikai hivatal adatai szerint a teljes személygépkocsi állomány átlagéletkora a 12 évhez közelít. A Használtautó.hu szerint sok öreg autót már nem is hirdet meg a tulajdonosa, mivel használati értéke számára magasabb, mint a vételár, amit kaphatna érte. Nem beszélve az adás-vétel járulékos költségeiről, amely meghaladja az 50 ezer forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .