Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 08. 12:46, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Gyakoribb mélységi ellenőrzések Győr-Moson-Sopron megyében is?

Gyakoribb mélységi ellenőrzések Győr-Moson-Sopron megyében is?

Öt pontból álló intézkedéscsomagban állapodott meg Ausztria és Magyarország az embercsempészet elleni fellépés terén - közölte az osztrák belügyminiszter.

Az ötpontos tervben szerepelnek közös határ- és mélységi ellenőrzések, napi információcsere, valamint egy közös nyomozócsoport felállítása - mondta el Johanna Mikl-Leitner. Az intézkedéseket a következő hetekben léptetik életbe.

A két ország emellett közösen akar fellépni a Frontex és az Europol európai uniós ügynökségek keretében az embercsempészet ellen.

A belügyminiszter kijelentette, korántsem véletlen, hanem egy stratégiai akció eredménye volt, hogy az elmúlt hetekben hat nagyobb csoport illegális bevándorlót is feltartóztattak Ausztriában.

Összesen kétszáz határsértőt és egy tucat embercsempészt fogtak el. "Egyértelmű jelzést akarunk küldeni a csempészeknek" - jelentette ki.

A jövőben osztrák és magyar rendőrök közösen végeznek mélységi ellenőrzést az Ausztria felé vezető közlekedési útvonalakon. Ezzel nem csak a kettős ellenőrzéseket akarják elkerülni, de a csempészek módszereiről is közvetlenül és a helyszínen cserélhetnek tapasztalatot.

A közös uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex keretében a magyar-szerb határon 20-30 osztrák rendőr is részt vesz az ellenőrzésben magyar kollégáikkal közösen. Az osztrák rendőröket ellátják hőkamerákkal, terepjárókkal, széndioxid-szondákkal és helikopterekkel.

A magyar és az osztrák hatóságok minden nap információt cserélnek egymással az embercsempészek és a csempészett személyek személyazonosságáról, a felhasznált járművekről és a módszerekről.

Felállítanak egy osztrák-magyar elemző és nyomozócsoportot is azzal a céllal, hogy felkutassák azokat, akik az embercsempészetet szervezik.

Ausztria és Magyarország a Frontex, illetve az uniós rendőrségi együttműködés, az Europol keretében el akarja érni, hogy az EU külső határainak ellenőrzése szigorúbb legyen és fokozottabb a régiók közötti bűnügyi rendőrségi együttműködés az embercsempészet elleni fellépésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.