Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Május 30. 07:54, hétfő | Belföld

Guinness rekord egy pohár csapvízzel

Guinness rekord egy pohár csapvízzel

Magyarországon több mint 30 város, köztük Veszprém is csatlakozott a Magyar Víziközmű Szövetség csúcsdöntő csapatához.

A cél, hogy a június 12-i Vezetékes Vízellátás Napja közeledtével Medárd napján, június 8-án, szerdán délután 14 órakor beállítsák az egyszerre, egyidőben legtöbb csapvizet fogyasztó ember rekordját. A szövetség szeretné elérni, hogy az ország jelentős városaiban, így Veszprémben is több tízezer ember igyon egyszerre egy pohár csapvizet Magyarországon.

Az országos Guinnes rekordkísérlet veszprémi helyszíne a Szentháromság tér. Az eseményen résztvevők a Várban – a visszaszámlálást követően – pontban 14 órakor isszák ki csapvízzel telt poharaikat. Az esemény előtt már délben, két helyszínen: az Óváros tér Vár utcai öblénél és a Várban a Benedek-hegyi lépcsőlejáratnál megkezdődik a regisztráció. A rekordkísérletet megelőző és az azt követő két órában szórakoztató programokról gondoskodnak a szervezők: a BAKONYKARSZT ZRT. és Veszprém Megyei Jogú Város. A többi között táncbemutatók, vízfestés, a Csalán Egyesület bemutatója, tombolasorsolás és végül Vastag Tamás műsora alkotják a programsort.

A Guinness rekordkísérletű napján 10 és 16 óra között a BAKONYKARSZT Zrt. az Óváros téren mobil ügyfélszolgálattal, a Várban, a közgazdasági technikum régi épületének előterében pedig – „Vízmű Nyílt Nap” keretében – szakmai bemutatóval várja az érdeklődőket. Ugyanebben az időszakban az Óváros téren az „Egy csepp figyelem Alapítvány” részvételével ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat vehetnek igénybe a Guinness rekordkísérlet iránt érdeklődők.

A vezetékes ivóvíz ellátás az önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik. A Guinnes rekordot megcélzó akciót Veszprém Megyei Jogú Város is támogatja, hiszen ezzel egyfajta missziót is betölthet. Az erre vonatkozó adatok, kimutatások szerint ugyanis mi, magyarok nem fogyasztunk elegendő csapvizet, holott megtalálható benne minden fontos só és ásványi anyag, amely az egészséghez nélkülözhetetlen. A csapvíz ivására ösztönözni az embereket nemes feladat, hiszen országszerte a legtöbb településen rendkívül jó minőségű ivóvízhez jut a megyeszékhely lakossága a vezetékes vízellátás jóvoltából, melyet az önkormányzati tulajdonként működő BAKONYKARSZT Zrt. biztosít.

Tekintettel arra, hogy a kiváló minőségű csapvíz az egészséges élet egyik alapja, a szervezők a Guinness rekordkísérletet kiegészítő programokkal kötik össze, felhívva a figyelmet az egészséges életmódra. Az „Egészséges életmód napja” program keretében „Gyalogolj a vízért!”címmel mozgáslehetőséget hirdetnek a szervezők minden korosztálynak, fiataloknak időseknek egyaránt. Az előzetes tervek szerint játékos, sportos akadályverseny indul 13 veszprémi általános iskola 1-1 csapatának részvételével a belvárosi ivókutak – szökőkutak – Kolostorok és kertek útvonalon a reggel fél kilenckor a Lovassy Gimnázium udvaráról. Ugyaninnen, fél órával később indulhatnak útra a „Gyalogolj a vízért!” városi túra résztvevői. A túrán való részvételre lehetőséget biztosítunk a már említett útvonalon iskolai osztályok, Nyugdíjas Klubok közösségei részére, továbbá minden érdeklődőnek. Az ellenőrzési pontokon kapott igazoló pecsétek összegyűjtői között, tárgyjutalmakat sorsolunk ki a rekordkísérlet után a Szentháromság téren.

Hazánk egyike azon kivételezett helyzetben lévő országoknak, ahol a csapvíz kiváló minőségű, egészséges, az emberi szervezetre jótékony hatású, különleges értékű. Az akcióval arra is szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a csapvíz nem csak olcsó és könnyen hozzáférhető, hanem az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünk is.

Magyarországon a különféle laboratóriumokban évente több ezer alkalommal vizsgálják megannyi szempont alapján a vezetékes vizet. Az eredmények olyannyira meggyőzőek, hogy nyugodt szívvel nevezhetjük a csapvizet az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünknek. Az előzetes regisztráció (www.vizkincs.hu) alapján már most ezrek készülnek Miskolctól Zalaegerszegig, hogy június 8-án beírják magukat a Guinness Rekordok Könyvébe.

A rekordkísérlet hivatalos Facebook oldalát, a facebook.com/ilovecsapviz oldalt is érdemes követni, ahol értékes ajándékokért lehet játszani.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére