Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

A kutatók felfedezték, hogy két génmutáció hogyan okozhat melanomát a szemen, amely a szerven lévő leggyakoribb daganatos megbetegedés. A gének működésének megértésével jobb, hatékonyabb kezelést tudnak majd kifejleszteni a kutatók - írja a Fox News.

Egereken végzett kutatásuk során a szakembereknek az említett gén célzott kezelésével lassítani tudták a rákos megbetegedés előrehaladását. 'Azt már a tanulmány előtt is tudtuk, hogy ez a két génmutáció rákot okoz, azonban a mögötte lévő mechanizmus nem volt ismert. Amennyiben meg tudjuk fejteni, miképpen okoznak daganatos megbetegedést, úgy célzott kezeléssel meg lehetne előzni a szem-melanoma kialakulását' - mondta Kun-Liang Guan, a San Diego Moores Cancer Center professzora, a tanulmány szerzője.

A szem, vagy más néven uveális melanoma a szivárványhártyán kialakuló daganat, ami gyakran átterjed a májra, így a páciens 2-8 hónappal a diagnózist követően életét veszti.

Két genetikai mutációt - a GNAQ és a GNA11 - már régóta összefüggésbe hoztak az uveális melanomával, a páciensek 80 százalékánál ugyanis jelen van ez a génmutáció. Most egy, a szem megfelelő vérér-működésére alkalmazott gyógyszert próbáltak ki egereken. Ahogy arra a kutatók előzetesen számítottak, a gyógyszer sikeresen megállította a melanoma terjedését.

A mostani eredmény segíthet olyan célzott kezelések kifejlesztésében, amelyek akár meg is előzhetik a rákos betegség kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során