Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Február 20. 10:37, szerda | Helyi
Forrás: Futura

Futurovat: A Vízöntő kora

Futurovat:  A Vízöntő kora

Gyakran hallani az ezotéria kedvelőitől egy új, spirituális világkorszakról, melybe az emberiség nemrég lépett...

...mindennek elfogadása természetesen az egyéni meggyőződésen alapul, így a tudomány nem szólhat bele, ám csillagászati megalapozottsága bizony elég gyenge lábakon áll.

Ha összehasonlítjuk a magazinokból ismert horoszkópok időhatárait, valamint a Nap áthaladását a 12 állatövi jegyen, akkor könnyen észrevehetjük, hogy jó húsz napos csúszás fedezhető fel a kettő között. Így például a legújabb Mosonvármegye megjelenésének napján, február 22-én a Napnak már jócskán a Halak jegyében kellett volna felkelnie, ám ahogy a Mobil Planetáriumunk szoftveréből származó mellékelt képen is láthatjuk, épphogy csak a Vízöntő köldökét piszkálja. Mindez a Föld tengelyének lassú, búgócsigaszerű mozgása, azaz a precesszió miatt van így, mely 25920 évente ír le egy teljes kört (72 évenként mozdul el egy fokkal). Ez alapján kikövetkeztethető, hogy a két szisztéma valamikor Kr. e. 2500 tájékán esett egybe, amit ókori csillagleírások tanulmányozása során több huszadik századi csillagász is megerősített, és kiszámolták, hogy az első csillagtérképnek ekkoriban, az északi szélesség 36. foka körül kellett megszületnie: amely épp az ekkoriban felvirágzó Mezopotámia területén halad át. A Nap égi útjának felosztásán alapuló csillagászati rendszer kidolgozása azért is lehetett praktikus, mivel az említett precesszió miatt a Föld forgástengelye még nem a fényes Sarkcsillagra mutatott, így nehezebb volt a tájékozódás az éjszakai égbolton. 2160 évig tart, amíg a precesszió 30 fokot halad, azaz eljut egyik állatövi jegy határától a másikig: csillagászatilag az fémjelez egy korszakot, hogy a tavaszi napéjegyenlőség hajnalán a Nap melyikben kel fel. És hogy visszakanyarodjunk a cikk felütéséhez: ez idén bizony még jócskán a Halak jegyébe fog esni, a Vízöntő-kor hivatalos kezdetéig pedig egészen 2375-ig kell várni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.