Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Március 16. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: Flesch Károly Kulturális Központ

FUTURA hírek!

FUTURA hírek!

FUTURA színes hírei!

FUTURA Baráti Kör

A következő szakköri foglalkozás ideje: március 29-e, péntek, 17 óra. Ezúttal a kémiai számításokban mélyíthetik el tudásukat az érdeklődő diákok. A belépő ára: 500 Ft.

Tavaszi forradalom a hangyabolyban

A tavaly nyáron telepített levélvágó hangya-falu idén tavaszra már valódi metropolisszá nőtte ki magát, és a rovarállam polgárai szép lassan az egész épületet meghódították. Kevesen tudják azonban, hogy a FUTURA rendelkezik egy valamivel idősebb tartalékbollyal is, amelyet év elején a recepciós pultnál helyeztünk el. És ha már március nekünk, magyaroknak a forradalom hava, kijelenthetjük, hogy nincs ez másképp hangyáinknál sem, ugyanis egy délután kimúltan találtuk a kolónia óriási méretű uralkodóját. Amíg érződött testén az alattvalói számára ellenállhatatlan feromonok illata, addig még körüljárták, tisztogatták a halott királynőt, de egy idő után ledöntött szoborként hagyták sorsára a földön. Izgatottan várjuk, mit hoz a jövő, kinevelődött-e már az új királynő (egyébként az sem kizárható, hogy az elhunyt óriásrovar épp egy trónkövetelő volt, és az igazi uralkodó sértetlenül tojja petéit a vár belsejében), ha a FUTURA-ban járnak, Önök is feltétlenül pillantsanak be tartalékbolyunkba!

Tojáskeltető

Vajon milyen élőlény bújik ki ebből a ládából? Kiscsibe, vagy talán velociraptor? Húsvétkor biztosan kiderül, és ahogy az plakátunkon is látható, számos más, érdekes, tojás-témájú programmal várjuk vendégeinket (akár locsolkodás után, húsvét hétfőn is)!

Az ozmózis, avagy miért nem szabad sok sós, vagy desztillált vizet inni?

Az ozmózis a diffúzió mellett az egyik legfontosabb folyamat a természetben, mely lehetővé teszi a koncentrációkülönbségek kiegyenlítődését. Képzeljünk el kettő olyan egyforma térfogatú edényt, amelyek egy félig áteresztő, ún. „szemipermeábilis” hártyával vannak összekötve. A hártya azért féligáteresztő, mert csak az oldószer molekuláit, a mi példánkban a vizet engedi át, tehát a nagyobb tömegű oldott anyagokat, pl. A cukrokat, sókat nem. Ha az egyik edényben az oldott anyag koncentrációja nagyobb ( azaz térfogategységben több az oldott anyag ), a másik edényből mindaddig fog oldószer átáramlani a nagyobb koncentrációjú oldat felé, amíg a kettő edényben ugyanolyan az oldat koncentrációja.
A Futurában tojásos kísérletekkel fogunk foglalkozni a jövőben, és az egyiket, ami kissé időigényes, ámde kapcsolódik az ozmózishoz, mindenki otthon könnyedén kipróbálhatja:
Először is kettő egyforma méretű nyers tojást helyezzünk két napig háztartási ecetsavoldatba, majd vegyük ki a tojásokat nagyon óvatosan az ecetsavból. Mivel az ecetsav leoldotta a tojás mészkőhéját, a héj egy nagyon vékony hártya. Öblítsük le vízzel.
Az egyik tojást helyezzük koncentrált konyhasóoldatba ( addig oldjunk fel hideg vízben konyhasót, amíg további só már nem oldódik ), a másikat pedig desztillált vízbe ( benzinkúton, vagy háztartási boltban kapható ). A tojásban egy bizonyos sókoncentráció van jelen. Az a tojás, amelyiket a tömény sóoldatba helyeztük, egy idő után kisebb, a desztillált vízben lévő tojás pedig nagyobb lesz.
A vékony tojáshártya a féligáteresztő fal szerepét játssza. A sóoldatban lévő tojás úgy igyekszik kiegyenlíteni a koncentrációkülönbséget, hogy a tojás belsejéből áramlik a víz a sóoldat felé (igyekszik hígitani azt), a desztillált vízben lévő tojás pedig felduzzad, mert a desztillált víz sókoncentrációja kisebb mint a tojásban lévő só koncentrációja, ezért a tojásba áramlik.
Ezután a kísérlet után könnyen megérthetjük, hogy ha pl. Tengervizet iszunk, amelyiknek nagyobb a sókoncentrációja, mint a testünkben ( sejtjeinkben) lévő vízé, sejtjeinkből ( akárcsak a tojásból ) a víz ozmózis folytán kiáramlik a sejtközi térbe, ezért bár iszunk, kiszáradunk. Ha pedig desztillált vizet iszunk, sejtjeink felduzzadnak, egy idő után szétdurrannak.
Természetesen a sós vízből és a desztillált vízből valamennyit el lehet fogyasztani gond nélkül, de nem érdemes ( nincs jó ízük, főleg a desztillált víznek nem ).

És még egy tipp: ha a salátában lévő salátalevelek nagyon elpuhultak, és már nem szép ropogósak, tegyük őket desztillált vízbe, az ozmózis elrendezi a többit.

Varga Peter „ Piet „ , vezető demonstrátor

Összeállította: Zelenka János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.