Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2022. Június 15. 19:29, szerda | PR
Forrás: (x)

Fűszerpaprika, a legismertebb magyar hungarikum

Fűszerpaprika, a legismertebb magyar hungarikum

Fűszerpaprika (amelyet pirospaprikának és paprikaőrleménynek is neveznek) nélkül elképzelhetetlenek a magyaros ételek.

Elég csupán a paprikás krumplira, a halászlére, a pörköltre vagy a gulyáslevesre gondolnunk. Olyan ételek ezek, amelyek minden család és vendéglő asztalán rendszeresen megfordulnak ugyanúgy, ahogy legfőbb összetevőjük, a fűszerpaprika is. Nem véletlenül vált a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika az egyik leghíresebb magyar hungarikummá. Az alábbiakban megnézzük, mit érdemes tudni erről, az alapvetőnek számító fűszerről!

A fűszerpaprika eredete

A fűszerpaprika Európába kerülése - sok más fűszernövényhez hasonlóan - Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, aki Amerika felfedezését követően népszerűvé tette kontinensünkön is. Kezdetben ugyan csupán dísznövényként alkalmazták, később felfedezték a fűszerpaprikában rejlő lehetőségeket és elkezdték a különböző ételek díszítésére is használni. Hazánkban a 18. században terjedt el olyannyira, hogy ebben az időben Spanyolország mellett Magyarország volt a legnagyobb pirospaprika terjesztő. A magyar paprika nevet 1724-ben érdemelte ki.

A pirospaprika termesztése

A paprika egy rendkívül melegigényes növény, nem véletlen tehát, hogy a világklasszisnak számító magyar fűszerpaprikát a leginkább az Alföldön termesztik. A legkiemelkedőbb a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, amelyek a hungarikumok között is helyet kaptak.

Hazai viszonyok között a paprika augusztus végén-ősz elején érik pirosra. Ezt követően szárítják, majd porrá őrlik. Így keletkezik az egyedülálló, por állagú pirospaprika, amelyet ilyen formában kizárólag hazánkban fogyasztanak.

Ma már természetesen mind a szárítás, mind pedig az őrlés folyamata is fejlett technológiával, szigorú higiéniai előírások betartásával történik. Kezdetben azonban csupán háztájon, kisebb területen termesztették, majd érését követően füzérre fűzve a padláson, a tornácon vagy a kemence mellett szárították. A száraz paprikát végül zsákokba rakták, úgy taposták meg, majd rostálták.

A fűszerpaprika egyre népszerűbbé válásával a termesztés is nagyobb méreteket öltött, így az őrlést lábbal hajtott famozsárral, később szélmalmok segítségével oldották meg. 1859-ben aztán a Tisza mentén megépült az első, kizárólag paprika őrlésével foglalkozó gőzmalom is.

A fűszerpaprika fajtái

Az őrlési eljárások finomodásával lehetővé vált a csípősség erősségének szabályozása is. Az első, abszolút nem csípős, vagyis csemege paprikát Kalocsán őrölték az 1920-as években. Ekkor terjedt el a fűszerpaprika lakossági használata is, a kalocsai paprika pedig felvette a versenyt a szegedivel szemben.

Alapvetően 4 minőségi csoportja létezik a fűszerpaprikának az érzékszervekre gyakorolt, valamint fizikai és kémiai tulajdonságai alapján: a különleges-, a csemege-, az édesnemes- és a rózsapaprika. A legjobb minőségű a különleges paprika, amelynek színe és íze igen élénk, ezért keveset is elegendő használni belőle.

A csemege fűszerpaprika jellegzetes aromájú, ízét pedig könnyű felismerni. A klasszikusnak tekinthető magyar fűszerpaprika az édesnemes paprika, enyhén csípős és aromás. A rózsapaprika a legcsípősebb és ez a típus rendelkezik a legfakóbb színnel is. Csípősség szerint egyébként alapvetően csípős, enyhén csípős és csípősségmentes (csemege) paprikát különböztethetünk meg.

Ételek, amelyeket lehetetlen fűszerpaprika nélkül elkészíteni

Kedvenc, magyar ételeink már a paraszti kortól kezdődően átszövik a mindennapokat. A só-bors-pirospaprika hármasa a zsíros, szaftos fogások kihagyhatatlan fűszerei. A hagyományos paprikás pörkölt, a gulyás, a halászlé, a hortobágyi palacsinta elkészítése mellett számos levesbe és főételbe is gyakran kerül a pirospaprikából. Az elkészítés során figyeljünk arra, hogy ne égessük meg a zsíron, mert akkor íze keserűvé válik. Folyamatos kevergetéssel ez elkerülhető.

A klasszikus paprikás ételek nemcsak különféle húsokból, de gombából és egyéb zöldségekből is elkészíthetőek kevesebb zsiradék használatával, Így a hagyományos magyar ízek egészségesebb formában kerülhetnek az asztalra. Érdemes kipróbálni többféle receptet is és változatosságot csempészni az étkezésekbe Házi Arany termékek segítségével. Egy biztos: a magyar fűszerpaprika a fogások ízét garantáltan felfokozza majd!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 13:56, kedd | PR

Néhány tudnivaló a konzervek eltarthatósága kapcsán

Néhány vagy inkább rengeteg konzerv mindenki otthonában helyet kap, hiszen számos előnnyel rendelkeznek az ilyen alapanyagok. A konzervek eltarthatósága időben hosszúra nyúlik, bármikor elérhetőek.

2022. Augusztus 16. 13:53, kedd | PR

A konzervek előnyei és hátrányai

Egy konzerv rendkívül jól jön, amikor gyorsan szeretne enni valami finomat és táplálót. Ma már szinte mindenféle zöldség, gyümölcs, hús, hal és készétel is kapható konzerv formájában.

2022. Augusztus 12. 10:06, péntek | PR

K&H: többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”? felfelé mennek az árak

Budapest, 2022. augusztus 12. – Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk.

2022. Augusztus 08. 16:26, hétfő | PR

Újabb takarítási pályázaton nyert a Jánosik Kft.

A világ egyik legnagyobb családi vállalatánál, a mintegy 83 ezer munkavállalót foglalkoztató -