Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 15. 12:01, vasárnap | Bulvár
Forrás: mti

Fődíjat nyert Király Levente Piedone nyomában című filmje

Fődíjat nyert Király Levente Piedone nyomában című filmje

Király Levente Piedone nyomában című dokumentumfilmje nyerte el a fődíjat a jubileumi, XV. Göcsej Filmszemlén.

Az oklevelet és Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását szombaton, a díjkiosztó ünnepségen adták át Zalaegerszegen, az Art Moziban.

A Zalaegerszegi Televízió által szervezett, 15. filmszemlére kétszer több alkotás érkezett, mint a korábbi években: a hazai és a határon túli alkotók rekordszámú, 115 pályaművet küldtek be. Az összesen közel 34 órás filmanyag közül a legrövidebb az 1 perc 45 másodperces kisjátékfilm, míg a leghosszabb az 1 óra 43 perces dokumentumfilm volt.

A pályaműveket négy - dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetüd és ifjúsági - kategóriában Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor, a filmszemle alapítója és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi vezetője értékelte.

Koltay Gábor a díjkiosztón elmondta: színvonalas filmek készültek, a fesztivál az elmúlt évek alatt "komoly seregszemlévé" vált. A filmrendező szerint nagyságrendben és minőségben is a dokumentumfilmek a "legerősebbek", emellett izgalmas kisjátékfilmeket mutattak be, ifjúsági kategóriában pedig nagyon sok értékes, "őszinte" alkotás született.

Hozzáfűzte: a zsűri azokat a filmeket preferálta, amelyek segítenek megérteni a 20. század történelmét és a mai világunkat. Szaknyéri András kiemelte, hogy az ifjúsági kategóriában az alkotók a saját korosztályukat szólították meg a filmjeikkel.

Lovass Tibor az ünnepségen - amelyen Szalay Annamária (1961-2013) családja is jelen volt - felidézte, hogy a filmszemle a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács egykori elnökének a támogatásával indult el. A Göcsej Filmszemle ma már "akadémia, iskola, amely betölti a szerepét a magyar filmiparban" - fogalmazott.

Dokumentumfilm kategóriában Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig című filmje, kisjátékfilm kategóriában Almási Zsolt Figyelj már oda! című pályamunkája nyerte el az első díjat. Filmetüd kategóriában Margittai Gábor Erdély és Románia "nagy egyesülése" 100 című munkája, ifjúsági kategóriában pedig Szabó Máté Szorul a hurok című filmje lett az első helyezett.

A díjak átadása után bemutatták Király Levente fődíjat nyert alkotását.

A Göcseji Filmszemle kezdetektől a Médiatanács támogatásával valósul meg, a rendezvény lebonyolítását 2015-től a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára