Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 20. 20:11, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Felrobbantotta magát egy kerekesszékes férfi a pekingi repülőtéren

Felrobbantotta magát egy kerekesszékes férfi a pekingi repülőtéren

Rejtélyes öngyilkos robbantó keltett pánikot a pekingi nemzetközi repülőtér 3-as termináljának érkezési oldalán szombaton este - jelentette a kínai központi televízió.

A kerekesszékes férfi állapotáról, tettének feltételezhető indítékáról hivatalosan egyelőre nem közöltek részleteket. Az elkövetőt azonosították, egy kelet-kínai Santung tartományi férfi, Csi Csung-hszing, aki az akció egyetlen sérültje. A pokolgép házilag, tűzijátékokból gyűjtött puskapor felhasználásával készült.
Az online médiában, a mikroblogokon a szemtanúk által közreadott információk és képek szerint a férfi a detonációt megelőzően két kezét a magasba emelve integetett, egyikben egy fehér tárgyat lebegtetve. A robbanást a hangja és hatása alapján viszonylag nagynak írták le.
A mikroblogolók hamar felfedezték egy azonos nevű férfi blogját 2006-ból, amelyet nyomban közzé tettek a maguk platformján és megkezdődött Csi történetének „sokszorosítása”.
Az egyes szám első személyben íródott szövegből kiderül, Csi Kuangtung tartományban feketén motoros taxizással foglalkozott, amikor 2005 júniusában - 26 évesen - egy nap hajnalán 7-8 rendőr közre fogta és utasa előtt vasrudakkal megverte, szája felhasadt, fogai kihullottak, végtagjait és derekát is ütötték, aminek következtében lebénult. Utasa, egy szállodai szakács könnyebb sérüléseket szenvedett.
A férfit apja ápolta, kölcsönből éltek és két ügyvédet fogadtak, hogy Csi Csung-hszing ügyében eljárjon, de panaszával, tiltakozásával az évek során magára maradt. Időközben az is kiderült, hogy a férfi a repülőtéren szórólapot osztott, azon adta közre történetét. Az internetezők megállapítása szerint Csi elkeseredésében, tiltakozásul robbantotta fel magát. Hozzáteszik, tette ezt úgy, hogy más ne sérüljön meg.
Az ügyben megkezdődött a nyomozás, a robbantó kórházi kezelés alatt áll.
Kínában nem ritka, hogy a panaszosok kilátástalanságukban, a hivatalok éveken át tartó ostromlása után végső elkeseredésükben öngyilkosságra, vagy nyilvános robbantásra szánják el magukat. Az elmúlt években több ilyen, áldozatokkal járó merényletről jelentett a média. Legutóbb a múlt hónap elején egy férfi hasonló okból felgyújtott egy tömött buszt a délkelet-kínai Hszamenben. Legalább 47-en meghaltak, köztük a tettes is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).