Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 05. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Félmilliárd dollárnyi bitcoin eltűnt

Félmilliárd dollárnyi bitcoin eltűnt

Bezárt az egykoron legnagyobb Bitcoin­-tőzsde, a japán MtGox, miután francia születésű elnöke japánul beismerte, félmilliárd dollár értékű digitális pénzüknek lába kélt. Gyanút kelt azonban, hogy a cég egyúttal csődvédelembe menekült - írja a Conclude Daily Gold.

Mark Karpeles, az MtGox elnöke ugyan számítógépes rendszerhibával magyarázta az általuk tárolt összes Bitcoin elveszítését, csakhogy furcsa egybeesés, hogy a cég 63,6 millió dolláros adósságot görget maga előtt, miközben a vagyona ennek nagyjából csak a kétharmadára rúg (az nem derült ki, hogy a Bitcoinokkal vagy azok nélkül). A hatóságok is gyanút fogtak, mind a japán, mind az USA illetékesei vizsgálatot indítottak, vajon nem a világ legnagyobb előre kitervelt rablásáról van-e dolguk, amiben a tőzsde vastagon benne van.

Az ügy végleg aláásta a Bicoinba vetett bizalmat, nagyon úgy tűnik, hogy egy jó ötletet kivégzett az emberi kapzsiság. A világ vezető országai már eddig is vForrás: www.salon.com, Conclude Zrt.egyesen közelítettek a Bitcoinhoz. Míg az Egyesült Államokban egy szövetségi bíró tavaly augusztusban igazi valutának minősítette, a kínai központi bank karácsony előtt megtiltotta a fizetési rendszereket működtető cégeknek, hogy a Bitcoin tőzsdék számára fizetéseket teljesítsenek az ország területén. A japán pénzügyminiszter pedig az MtGox elnökének beismerése után jelentette ki, hogy nem tekintik valutának a Bitcoint és annak hatékony szabályozását csak nemzetközi szinten tudja elképzelni. A Fed-nek sincs jogalapja, hogy bármilyen módon felügyelje a virtuális pénzt – csatlakozott hozzá az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény elnöke, Janet Yellen. Pedig a Bitcoin piaci kapitalizációja december elején, árfolyama csúcspontján elérte a 13 milliárd dollárt, ami már meghaladta a világ legnagyobb pénzátutalási rendszerét működtető cégéjét, a Western Unionét.

Már Magyarországon is használják, december elején Budapesten öt, míg Tatán egy helyen lehetett fizetni vele. Ám az MtGox esete kapcsán a Magyar Nemzeti Bank is figyelmeztetést adott ki, hogy a fizetésre használható virtuális eszközök, jelesül a Bitcoin sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (például a bankkártya vagy az elektronikus pénz). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok. Az MNB felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például Bitcoint használnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése